Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-08 09:00:00

A tanulmány készítése során a motivációt vizsgálták

Az önkéntesek tovább élnek

Aki önkéntesként segít, annak nő a várható élettartama – ám csak akkor, ha segítségnyújtása önzetlen.

„Az önkéntes elkötelezettség értelmet ad életünknek, és előnyökkel is jár” – olvasható egy nemrég megjelent, a témával foglalkozó tanulmányban. „A motivációnak azonban összhangban kell lennie önkéntes munkánkkal. Ha valakinek az előnyök fontosabbak a segítésnél, akkor meglepő módon nem tapasztalható az életet meghosszabbító hatás” – állítják a Michingani Egyetem kutatói, és a vizsgálat vezetője, Sara Konrath.

A tanulmány során a motivációt vizsgálták, és többek között az alábbi válaszokat lehetett bejelölni arra a kérdésre, miért önkénteskedik az adott személy: „Fontosnak tartom, hogy másoknak segítsek”; „Jó megoldás a saját problémáimra is”, vagy „Jobb emberré válok tőle”. Az eredmények kielemzése során a következő derült ki: az önző indítékból segítő önkénteseknél a halálozási arány a 70 éves korosztályban megegyezik a lakossági átlagéval (4 százalék), míg az önzetlen segítőknél ez az arány 1,6 százalék.

Az eredeti tanulmány angol nyelven letölthető innen :www.sarakonrath.com/papers/2011/volunteering_motives.pdf

Becslések szerint körülbelül ötödével nőtt az önkéntes munkák iránt érdeklődők száma Magyarországon az utóbbi fél évben. 2011. január 1 óta tart Az Önkéntesség Európai Éve, melynek célja az önkéntesség népszerűsítése.

 

-bcs- (Forrás: livenet.ch)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.