Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-10 21:00:00

Tényleg megalázza a nőket az iszlám?

Az impotencia mint válóok

A nyugati gondolkodás szerint az iszlám világ hátrányosan megkülönbözteti a nőket. A témában ritkán szólalnak fel a Korán szabályainak kutatói. Utánanéztünk: mit mond erről a muszlim kinyilatkoztatás.

Az iszlám számos, a nők helyzetével kapcsolatos szokása idegennek, sőt akár megalázónak tűnik a nyugati civilizációban élők számára. Ilyen például a fejkendő viselése vagy a többnejűség. A nyugati médiában közölt híradások gyakran a muzulmán fundamentalisták által vezetett országokból származnak, ahol a nők jogai leginkább csorbulnak. Joggal tehető fel azonban a kérdés, hogy mit is tanít valójában az iszlám a nők társadalomban betöltött szerepéről?


Félreértés, propaganda

A muzulmánok szerint a nyugati vádak félreértésen vagy ellenséges propagandán alapulnak. A Korán (33:35) szerint ugyanis a férfi és a nő teljesen egyenrangú emberségükben és az alapvető kötelességek, illetve jogok területén. Így rájuk is ugyanazok a vallási és rituális elvárások érvényesek (hitvallás, ima, böjt, kötelező karitatív cselekedet, zarándoklat).

Mindkét nem számára tiltott nyilvános helyen az illetlen viselkedés. Nem megengedett egyik fél számára sem a provokatív és csábító magatartás a közterületeken. Az iszlám ezért írja elő az utcán a szerény ruha viselését a nő számára. A fejkendő hordását a Korán a következő szavakkal teszi kötelezővé a nők számára: „Próféta! Mondd a feleségeidnek, a leányaidnak és a hívők feleségeinek, hogy borítsák magukra (az arcukra) Dzsilbábjaik egy részét! Így érhető el leginkább az, hogy elismertessenek és ne zaklattassanak. Allah Megbocsátó és Könyörületes.” (33:59)

Az iszlám jog ezzel párhuzamosan védi a nőket a megfélemlítéstől és a molesztálástól. „Aki tisztes férjes asszonyoknak kelti rossz hírét, és azután nem hoz négy szemtanút, azt korbácsoljátok meg nyolcvan korbácsütéssel, és ne fogadjatok el tőle tanúságtételt soha többé! Ők a bűnösök.” (24:4) – mondja a Korán.


Félrevezető felszabadítás?

A két nem eltérő fizikai, pszichológiai és szociális különbözősége miatt egymást kiegészítő szerepet tölt be a társadalomban. Abdur-Rahman A. Al Sheha a világszerte hangoztatott jelszót a nők „felszabadításával” („férfiakkal egyenlő rangra emelése”) kapcsolatban félrevezetőnek tartja. A férfiaknak és a nőknek ugyanis bizonyos társadalmi környezetben kell élniük, megfelelő törvények, szabályok és rendeletek alatt, amelyek irányítják és szervezik az életüket.

Más társadalmakhoz hasonlóan a nők az iszlámban maguk intézhetik gazdasági, társadalmi és más ügyeiket. Lehet tulajdonuk, vásárolhatnak, eladhatnak, és minden korlátozás nélkül végezhetnek pénzügyi tranzakciókat. Tanulás területén is a férfiakhoz hasonló jogokkal rendelkeznek. Mohamed ugyanis hitük szerint kijelentette, hogy „a tudás keresése minden muzulmán számára kötelező.” A nőknek is meg kell tanulni a vallási és társadalmi kötelességeiket. Utóbbi azonban társadalmi szerepükből fakadóan különböző. A munkavégzés is nyitva áll előttük, de csak azokon a kereteken belül, amelyek védik becsületüket és méltóságukat. A nők otthonon kívüli munkája nem kerülhet konfliktusba az otthon, a férj és a gyermekek iránti felelősségükkel.


Az impotencia válóok

Gondolkodásuk szerint a férj és a feleség egymás partnere. Az iszlám jog mindkét házastársnak bizonyos jogokat és kötelességeket ad. Az érvényes házasság feltételének írják elő a lány beleegyezésének megszerzését. A mennyasszonyt hozomány illeti meg, amely a tulajdonát képezi, és saját akarata szerint rendelkezhet vele. A férj feladata a család eltartása. Ha egy férj nehéz anyagi helyzetbe kerül, és képtelen ellátni a családját, vagy a feleségét hosszabb időre otthagyta, akkor a feleség számára lehetőség nyílik, hogy a bírósághoz forduljon a házasság megsemmisítése érdekében.

A nő számára válóokot jelenthet a férj impotenciája, súlyos betegsége, vagy ha bármilyen okból elutasítja vele a szexuális kapcsolatot, illetve, ha valamilyen nemi betegséggel árthat neki. A férj nem bánhat rosszul a feleségével. Nem zaklathatja, sértegetheti, és csak nagyon kivételes esetben és sérülés okozása nélkül ütheti meg. A férjnek családi ügyekben konzultálnia kell a feleségével. Meg kell hallgatnia a véleményét.

A Korán szerint maximum négy feleség engedélyezett, de csak azon férfiaknak, akik megfelelő anyagi javakkal rendelkeznek a feleségek és a gyermekek megfelelő szintű ellátásához. Többnejűség esetén a férjnek mindegyik feleségével egyenlően kell bánnia, ami kiterjed lakókörülményeikre, öltözetükre és a közös intim kapcsolatokra.

A többnejűség védelmére Magda Amer és Al-Sheha történelmi és más gyakorlati érveket hoz elő. Így számos ószövetségi személynek (például Ábrahám, Jákob, Mózes, Dávid, Salamon) több felesége volt, illetve a gyakorlatot az Ó- és az Újszövetség sem tiltja. Al Sheha a fentieken kívül gyakorlati érvekkel próbálja alátámasztani a muzulmán gyakorlatot. Így például a feleség terméketlensége esetén szerencsésebb megoldásnak tartja a feleség számára, ha a férj ő mellé egy másik feleséget vesz, mint a válást. Hasonló problémák merülnek fel a feleség tartós betegsége esetén.

 

zdr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.