Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-31 13:30:00

A csonttömeg nem tér vissza a hízzással

Amikor veszélyes lehet a fogyás

Azok a nők, akik a változókort követően lefogynak, a csonttömegük egy részét is elveszíthetik. Egy új tanulmányból kiderült azonban az is, hogy ezt a visszahízással nem kapják vissza.

Az Obesity című folyóiratban megjelent kisebb, felderítő jellegű tanulmány 23 túlsúlyos nőt vizsgált, akik már átestek a menopauzán, és nem kaptak hormonpótlást, sem olyan gyógyszereket, melyek befolyásolják a csontanyagcserét. A nőknél a változókort követően erősen megnövekszik a csontritkulás kialakulásának veszélye.

A nők rendszeres állóképességet fejlesztő edzésen vettek részt, hogy ezzel segítsék fogyásukat. Ezután egy éven keresztül követték nyomon őket. A tanulmány kezdetén, illetve 18 hónappal később megmérték a csontsűrűségüket. Csaknem 40 százalékuknál mutatták ki már induláskor a csontritkulást. A nők átlagosan körülbelül 4 kilót adtak le zsírfeleslegükből. Az edzésprogramot követő egy éven belül pedig átlagosan 3 kilót híztak vissza, szinte teljes egészében zsírrétegként.

A hat hónap során veszítettek a deréktáji gerincszakasz és a csípőcsontok sűrűségéből, de a visszahízást követően azonban a csonttömeg nem tért vissza. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a csonttömeg-vesztést esetleg megakadályozhatták volna, megfelelő jellegű testmozgással, mint például az erőnléti edzés (a kardioedzések nem járulnak hozzá a csontépítéshez). Arra is gondoltak, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek némelyikénél megfigyelhető csontritkulás talán részben az ismételt fogyókúrás-visszahízós ciklusok miatt is lehet.

 

medipress

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.