Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-13 08:00:00

Jó a feszültség, de csak módjával

A stressz fontos a boldogsághoz?

A globális válság súlyosbodásakor azért került a BBC figyelmének a középpontjába a boldogság témája, mert egy hevesen vitatott könyv szerzője szerint nem lehet elérni ezt az áhított célt stressz nélkül.

Todd G. Buchholz – a Fehér Ház egykori gazdasági tanácsadója –, a Miért fontos a rohanó, de sikeres élet? című könyv szerzője váltig állítja, hogy a felgyorsult életmód a sikeres élet és karrier alapja. Buchholz a pörgős életmód dicsérete közben kíméletlenül támadta könyvében a jógát és a „megélhetési” pszichológusokat, amiért megtörik a munkavállalók lendületét, utóbbiak pedig sokallják az embereket nyomasztó stresszt.


Jótékony hatás?

Pedig ahogy a minap egy japán felmérés is bizonyította, sokan elkívánkoznak a zsúfolt és hajszolt életmódú nagyvárosokból a nyugodt és békés vidékre – mégpedig a pályafutásuk kezdetén tartó 18–34 éves japán fiatalok fele. Buchholz szerint még senki nem tudta bebizonyítani (neki), hogy miért érdemes megszakítani a rohanást. Áradozott a stressz jótékony hatásairól: a feszültség folyamatos készenlétben tartja elménket, és segít tovább élni.

Eredetileg azt akarta kutatni, hogy miért vesztették el a lelküket azok, akik a sikert hajszolták. De hamar véleményt váltott, és azóta még egyértelműbben támogatja a folyamatos és energiával teli munkát – vonta le következtetését. Sok ember azért is örül a munkának, mert közben együtt lehet kollégáival, és afféle menedéket jelent neki élete sikertelenebb vagy fájdalmasabb oldalai elől – mondja Buchholz. Még a legendás brit író, Charles Dickens korát is felidézi igazához: akkor még a szegények dolgoztak a legtöbbet, ma már az ügyvédek és a bankárok. Másik érve, hogy „a munkavégzés közben dopamin termelődik bennünk”. Az elvégzett munkáért nem a bér a jutalom, hanem az a tény, hogy versenyben lehetünk – magyarázta Buchholz.


A nyugalom mint ellenség?

A szerző azért támadja a jógát, mert tevékenységének lényege a nyugalom és a meditáció. Jeanne Rae, a British Wheel of Yoga nevű szervezet egyik tagja ezért némi gúnnyal kijelentette, akik így gondolkodnak, azoknak talán fölösleges az alvás, és a feltöltődést nyújtó néhány hetes szabadság is...


Népámítás a jóga Fotó innen

Rae emlékeztette a szerzőt, hogy az eddigi tanulmányok bebizonyították a túl sok stressz ártalmas voltát. Mert bizony, vannak olyanok, akiknek használ a meditáció és a szemlélődés, és amikor lefekszenek, elviselhetőbbnek érzik a világ úgynevezett „fehér” zaját. A Munka Alapítványának tanulmánya többek között megállapította, hogy 65 százalékban veszélyeztette valamilyen szívbetegség a napi legalább 11 órát dolgozókat.

Más szakértők abban egyetértenek Buchholzcal, hogy kell egy kis verseny a munkában, és egy kis stressz valóban fontos az eredményesebb munka érdekében. De amint állandósul a feszültség, ráadásul nap mint nap, csőstül jönnek a problémák. A nagy-britanniai Lancasteri Egyetemen szervezeti pszichológiát tanító Cary Cooper egy dologban egyetért a volt fehér házi tanácsadóval. Nem mindenki olyan, mint ő, és óriási a különbség egy átlagos munkavállaló és a nagyvállalkozók ama alcsoportja között, amelyet Buchholz képvisel.

Sokan státusként tekintenek a munkájukra, ami ösztönzi is őket, ez pedig helyénvaló, mert jó küzdők vagyunk – mondja Cooper. Csakhogy nem egészséges egyfolytában ugyanazt a munkát végezni anélkül, hogy időről időre meg ne állnánk pihenni, vagy átgondolni a történteket. Mert mi olyan sok alkatrészből álló gépezetek vagyunk, amelyek nem tartanak örökké – szögezte le a pszichológus.

 

W. W.

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.