Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-18 08:00:00

Egy-két kattintással a szexoldalakon landolhatnak a gyerekek

A pornó tönkreteszi a fiatalok szexualitását

Egyre több kiskorú néz pornófilmet a neten, s ez az egész életüket befolyásolja − hívja fel a figyelmet Klaus Breier szexuálpszichológus a Die Welt című napilapban.

„A 8−13 éves fiatalok 30 százaléka már nézett pornófilmet a neten. A 18. életévükig legtöbben már túl vannak az első szexuális élményen” − mondja Klaus Breier szexuálpszichológus, és szerinte ez a szám a jövőben a technológia gyors fejlődése és a társadalmi változások miatt csak növekedhet.


Irreális elvárásokat gerjesztenek

 A képekhez, filmekhez nagyon könnyű hozzájutni: csak egy kattintás a „már elmúltam 18 éves” gombra, és az oldalak máris kínálják széles választékukat. Kattintani pedig már egy tízéves gyerek is tud manapság, a filmeket mobiltelefonon is tovább lehet küldeni, egyáltalán nincs kontrol a hálózatban.

A technikai fejlődéssel a szexuális kultúra változása megy végbe. A fiatalok még szűzen látják az aktusokat, és amikor majd a cselekvésre kerül a sor, a sok vizuális élmény a kamasz fiúknál irreális elvárásokhoz vezethet, a megkérdezett lányok nagy része pedig arról számolt be, hogy a filmeket nézve csökken önbizalma, mert úgy érzi, teste nem lesz elég „jó” a férfiaknak.


A tinédzserek nem ismerik a valóságot

Az író és újságíró Johannes Gernert intenzíven foglalkozott a fiatalok pornófogyasztási szokásaival. Pornógeneráció című könyvében közölt véleménye szerint a fő ok a szexuális izgalom vágya mellett a merő kíváncsiság: „fontos a kamaszoknak, hogy be tudjanak kapcsolódni az iskolaudvaron folyó beszélgetésekbe”. Az író szerint az a tény is gerjeszti a folyamatot, hogy már a 13−15 éves lányok intim fotókat tesznek közzé magukról a neten. Sok fiatalnak számos kérdése lenne a témakörben, de azokra a tanárok nem válaszolnak kielégítően.

A német evangélikus teológus, a vallásszociológia professzora szerint az is óriási probléma, hogy a pornófilmek többsége erőszakkal társítja a szexualitást. „A pornófilmekben közvetített nőképnek semmi köze nincsen a valósághoz − mondja Thomas Schirrmacher. − A pornó egy színház, egy előadás, eltúlzott ábrázolásokkal. A színházi szórakozás feltétele azonban, hogy ismerjük a valóságot, és ez a tinédzsereknél nincsen így.”

Kelly Trump egykori pornódíva, aki 2001-ben hagyta abba a filmezést, szintén veszélyesnek tartja, hogy bárki hozzáférhet a pornográfiához. Mint mondja: „Régebben nem volt könnyű a pornófilmekhez hozzájutni. Ma egyszerűen itt vannak.” A „szakmabeli” szerint is a pornó olyan elvárásokat szít, amiknek a partner nem tud eleget tenni, és nem szabadna hagyni, hogy a tinédzserek pornófilmeket nézhessenek.

Hans-Joachim Maaz pszichoanalitikus szerint „az emberek arra is használják a szexualitást, hogy magukat fontosnak, jelentősnek és szeretve érezzék”. A folyamatos pornófilmnézés hatással van az önbizalomra, a kapcsolatokra, a szexuális érintkezésre és a másik nemről alkotott képre, és a pornó egy olyan látszatvilágba sodorhat, ahol a nőktől túl sokat várnak el.
 Egy korábbi tanulmányból idézve az adatokat: Amerikában az on-line felhasználók egy százaléka függ a virtuális pornótól, az érintettek hetente átlagosan 11 órát töltenek szexoldalak bámulásával.


Bander Csilla

(Forrás: pro-medienmagazin.de)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szexualitás
  • Az idősebbek több pornót néznek
  • Az ismeretterjesztő műsorokért rajonganak
  • A lelkipásztor elmondja, hogyan lehet szexelni
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Az olasz szülők jól csinálják?
  • Kiskorúakat molesztált az utolsó napok szentje
  • Csonkolt nőiesség: barbár rituálé Kamerunban
  • Újabb amerikai politikus keveredett szexbotrányba
  • Férfiaknak gyengédség, nőknek szex?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.