Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-29 07:15:00

A fiúk jobban profitálnak a felolvasásból, mint a lányok

A legolcsóbb befektetés, mégis ezerszeresen megtérül

A gyerekek – akiknek felolvasnak – jobban teljesítenek az iskolában, fejlődik szociális kompetenciájuk, és még szívesebben is sportolnak.

Minél többet olvasnak fel a szülők, annál nagyobb lehetőségekkel rendelkeznek a gyermekek a későbbiekben, állítják a kutatók. Ötszáz 10 és 19 év közötti gyermeket és édesanyjukat vonták be abba a vizsgálatba, ami az Olvasáskutatási Alapítvány (Stiftung Lesen), a Die Zeit című hetilap és a Német Vasutak (Deutsche Bahn) megbízásából készült. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a felolvasás a gyermek fejlődésére. Az eredmény egyértelmű: a szülők – akik felolvasnak – minden tekintetben elősegítik gyermekük fejlődését.


„A felolvasás az olvasás anyja” (J. W. Goethe)

A szülők által felolvasott mese segít abban, hogy a gyermek különböző érzelmeivel találkozzon és szembesüljön (öröm, harag, félelem, szomorúság). A tanulási zavarok megelőzésének is egyik legfontosabb eleme a felolvasás. A rendszeres felolvasás hatására gyorsan gyarapszik a csemete szókincse, és a beszélt nyelv mellé észrevétlenül megtanulja az irodalmi nyelvet is. Az olvasás, felolvasás bizonyíthatóan pozitív hatással van a koncentrációs képességre, ami a fantáziára és a szókincsre is kihat.


Pozitív hatás. Fotó innen

A felmérés eredményei szerint, a gyermekek, akiknek szülei felolvastak:
– az összes tantárgyban jobban teljesítenek, mint kortársaik.
– szívesebben sportolnak, 11 százalékkal magasabb a részvételi arányuk a heti rendszerességgel űzött sportban
– 54 százalékban később maguk is szívesen olvasnak. A kontroll csoportban csak 38 százalék teszi ezt.
– az olvasás a zenei tehetségre is kihat – 6 százalékkal magasabb közöttük a hangszeren játszók száma.


Hiányosságok a felolvasási szokásokban

A kutatás során megállapították, hogy Németországban a felolvasási szokásokban hiányosságok vannak. A szülők 42 százaléka nagyon ritkán vagy sohasem olvas fel csemetéjének. A török bevándorlóknál ez 46 százalék. A felmérés azt is mutatja, hogy a fiúk jobban profitálnak a felolvasásból, mint a lányok.

Az „olvasás szórakoztató”, vallja a megkérdezett fiúk 44 százaléka. A fiatalemberek, akiknek nem olvastak fel 24 százaléka állítja ugyanezt. Lányoknál ez az arány csak 9 százalékkal különbözik. A felolvasásnak ezenkívül hatása van a gyerekek és fiatalok médiahasználatára is. A 17 és 19 év közöttiek körében 6 százalékkal olvasnak szívesebben „híreket és információkat a neten” azok, akiknek korábban szüleik felolvastak.

Németországban 7,5 millió ember számít funkcionális analfabétának, tehát tud olvasni, de nem érti azt, amit olvas, továbbá képtelen akár írásban, akár szóban értelmesen, összefüggően megfogalmazni gondolatait. Becslések szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta.

 

– bcs – (forrás: pro-medienmagazin.de)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.