Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-10 17:00:00

Többszörösen telített zsírsavak a tengeri finomságokból

A halolajat fogyasztó kismamák gyereke egészségesebb

Aki terhesség alatt többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat fogyaszt, az első fél év során megóvja gyermekét a megfázástól. A nagyszabású kutatás eredményét bemutató tanulmányt a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap közölte.

 A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megelőzésében alapvető szerepet játszanak – adta közre az MTI az egyik legtekintélyesebb gyermekgyógyászati szaklap, a Pediatrics egyik tanulmányának fordítását. A kutatás alapján kiderült: az úgynevezett dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a bőséges halevés a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznosnak nevezhető.

A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, a vizsgálatot végző amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálék-kiegészítőt adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra. Ezernél is több terhes nő szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszerű kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatást vezető Usha Ramakrishnan és munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellenőrizték. Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés.

A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első félévében is folytatódott. A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülött-kori immunrendszer működését.

 

-mi-/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.