Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-21 20:30:00

Népszavazást kezdeményeztek a cirkumcízió ellen

A Fitymaember megküzd a Metélő Szörnnyel

A körülmetélés ellen küzd egy San Francisco-i csoport, mely képregényt is rajzoltatott arról, milyen szörnyű is a vallási gyökerű orvosi beavatkozás.

Mint azt korábban megírtuk: a kaliforniai San Francisco-ban egy Lloyd Schofield nevű férfi népszavazást kezdeményezett, s az ehhez szükséges mennyiségű támogató aláírást le is adta azzal a céllal, hogy az államban nyilvánítsák egészségtelennek a körülmetélést. Az orvosi beavatkozás betiltásáról szóló kezdeményezését Schofield azzal indokolta, hogy a csecsemőkre nem szabadna ráerőltetni a részvételt egy lényegében csak kulturálisan indokolható nemi szervi csonkításban. Szerinte az eljárás egészségügyi kockázatokkal jár, és az afrikai lányok klitorisz-csonkolásához hasonlította azt.


Több mint háromezer éves hagyomány

Muszlim és zsidó szervezetek harcot hirdettek a kezdeményezés ellen. A Rágalmazásellenes Liga igazgatója, Daniel Sandman diszkriminatívnak és félrevezetőnek nevezte Schofield aláírásgyűjtését. Egy zsidó szervezet vezetője, Abby Porth azt mondta, „a körülmetélés több mint háromezer éves tradíció”. Porth közölte azt is, hogy a város zsidó közössége a kezdeményezés ellen összefog a muzulmánokkal, akik szintén gyakorolják a körülmetélést. Omar Nawaz, az egyetlen amerikai muszlim főiskola, a Zaytuna College tanára azt mondta, számukra is fontos a körülmetélés megmaradása.

Bár a tiltás támogatói és ellenzői is egészségügyi okokra (is) hivatkoznak, orvosi kutatások egyik álláspontot sem támasztják egyértelműen alá. Az aktivisták szerint a beavatkozás indokolatlanul nagy fájdalmat jelent a gyermekeknek, ám számottevő orvosi vélemény állítja: az említett fájdalom gyorsan elmúlik, és a fityma eltávolításával számos fertőzés megelőzhető – foglalta össze a napokban a Worldwide Religious News.


Ráadásul antiszemiták

A portál összegzése rámutat: a WHO is megerősítette a vita kapcsán, hogy a körülmetélés hatékony a HIV-fertőzések megelőzésében, ami különösen fontos, hiszen a muszlim hittel kapcsolatos beavatkozást általában az AIDS-fertőzéstől leginkább sújtott afrikai-ázsiai területeken hajtják végre. Nem utolsó szempont azonban a HIV-megelőzés a kaliforniai agglomerációban sem. Az egészségügyi szempontok mellett azonban komoly spirituális háttere is van az akció elleni tiltakozásnak: a zsidó és moszlim hagyományok szerint ugyanis a körülmetélés szövetség Istennel, ami egyben az örök élet jele is a testükön.

A vallási portál kiemeli: a körülmetélés ellen tiltakozók leplezetlen antiszemiták: még képregényt is rajzoltak ügyük népszerűsítésére, melynek főszereplője a Fitymaember (Foreskin Man), aki a nácik árja embertípusának tipikus megtestesítőjeként szőke és jó kiállású, míg galád ellenfele a Metélő Szörny (Monster Mohel – mohelnek a körülmetélést végző rabbit nevezik héberül). Talán mondani sem kell: Metélő külseje szintén a náci Németország zsidó sztereotípiáit testesíti meg, kalapos-szakállas, imasálat viselő rabbi, aki kisgyermekek csonkításában leli örömét… A népszavazást novemberre tennék, a kiírással kapcsolatos döntés a következő hónapokban várható.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.