Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-01 16:00:00

A szilárd táplálék megvonása rövid távon jótékonyan hat

A böjt az új életmód-őrület?

Vallási okokból ugyan egyre kevesebben böjtölnek, a tengerentúlon azonban az egészséges koplalás már igazi trenddé nőtte ki magát, mert számos előnye van.

A tengerentúlon egyre népesebb azok tábora, akik úgy döntenek, hogy egy vagy pár napig, esetleg egy hétig, vagy ettől is több idig nem fogyasztanak szilárd táplálékot. A new orleansi American College of Cardiology szakértői arról számolnak be aktuális tanulmányukban, hogy a böjtölés – legalábbis ha rövidtávon alkalmazzák – számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát csökkenti. Emellett jótékonyan hat a vércukorszintre és a túlsúlyosság ellen is sikerrel alkalmazható – számoltak be a kardiológusok éves konferenciájukon a megállapításról.

A Benjamin D. Horne vezette kutatók összesen 200 férfit és nőt kértek meg 24 órányi böjtölésre. A a feladatra vállalkozók ezen időszakban csupán vizet fogyaszthattak. A kutatók azt állapították meg az eredmények elemzésekor, hogy a böjtnap után jelentősen megnőtt a közreműködők szervezetében mérhető HGH (human growth hormone) növekedési hormon koncentrációja. A HGH jelenlétével csökkenti a test izmainak lebomlását, ha a szervezet nem jut feldolgozható energiához, s emellett stabilizálja és erősíti az anyagcserét is. A HGH-t alap esetben alvás során termeli a szervezet.

A kutatási eredmények arról tanúskodnak, hogy a böjtölés ideje alatt a nők HGH-szintje 1300 százalékkal (!) nőtt, a férfiak esetében még ettől is nagyobb emelkedést állapítottak meg: náluk 2000 százalékkal fokozódott a hormon jelenléte. A kutatók emellett azt is megfigyelték, hogy a közreműködők vérzsír-értékei a rövid böjtölés után jelentősen emelkedtek – amely mind a „jó”, azaz a HDL-koleszterin, mind a „rossz”, LDL-koleszterin esetében érvényesnek bizonyult.

„A böjtölés során a szervezet számára lehetségessé válik, hogy saját zsírját használja fel energiatermelésre, ha a vérben lévő cukor olyan kevésnek bizonyul, hogy nem szolgálhat energiaforrásként” – kommentálja a megállapítást Horne. Ez a testben jelenlévő egyéb zsírsejtekre is igaz, azaz a böjtölés túlsúlyosság esetén is sikerrel alkalmazható – véli a szakértő, aki szerint egy-egy böjtnap beiktatása a mindennapokba csakis pozitív hatással lehet egészségünkre.


Forrás: harmoniqusno.hu/fitforfun.de

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.