Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-07 15:00:00

A nemzetközi szerződések mindig hagynak kiskapukat

200 millió ember használ illegális drogokat

Világszerte évente 200 millió ember használ illegális drogokat, mint a hasis, a marihuána, a kokain vagy a heroin. A kutatók most szigorúbb nemzetközi szerződéseket szorgalmaznak a visszaélések ellen. Egyelőre túl sok a kiskapu.

Az illegális drogokat általában titokban használják, ezért a fogyasztók számát nehéz megbecsülni. A brit tudományos magazin, a Lancet megpróbált mérleget készíteni, és ijesztő számokat hozott nyilvánosságra. Az adatok szerint évente 200 millió ember használ világszerte illegális drogokat. A 15 és 64 év közötti korosztály minden huszadik tagja érintett, a visszaélések aránya a fejlett ipari országokban a legmagasabb.


Több tanulmány eredményeit használták fel


A Lancet hátom tanulmányra támaszkodik. Az első ausztrál kutatóktól származik, Louisa Degenhardtól (New South Wales Egyetem, Sydney) és Wayne Halltól (Queensland Egyetem), a második a londoni King’s College professzora, John Strang vezetésével készült. A harmadik kutatást Robin Room (Melbourne Egyetem) és Peter Reuter (Maryland Egyetem) készítette.
Degenhardt és Hall azt feltételezik, hogy világszerte 125 és 203 millió ember használ kannabisz-származékokat, hasist vagy marihuánát. Kokaint vagy ópiátokat, mint a heroin mintegy 21 millió fogyasztó használ. Világszerte 11 és 21 millió között van azoknak a száma, akik injekciózzák a kábítószert.


A legális drogok mégis veszélyesebbek


Egyértelmű azonban, hogy a legális drogok, mint az alkohol veszélyesebb, mint a heroin, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint, mert évente világszerte 2,5 millió ember hal meg alkoholfogyasztás következtében, azaz szív- vagy májbetegségben, illetve autóbalesetben.

Németországban a Szövetségi kábítószerügyi Biztos (Bundesdrogenbeauftragten), Mechthild Dyckman, adatai szerint évente legalább 73 ezer halálesetért felelős az alkoholfogyasztás. Körülbelül 110 ezer ember haláláért felelős közvetlenül a dohányzás és további 3,3 ezer ember hal meg a passzív dohányzás miatt.


A hiányos egészségügy sokat ront a helyzeten


Az illegális drogok nagyon népszerűek Ausztráliában és Új-Zélandon is – a 15 és 64 év közöttiek 15 százaléka használ kannabiszt, írják a kutatók az ENSZ adataira hivatkozva. Az ópiátokra különösen a Közel-Keleten nagy a kereslet. Ezeknél a drogoknál az egészségpolitika a legnagyobb probléma, minden negyedik fogyasztó egész életében függő, és ezért fokozottan fennáll a túladagolás veszélye. Ráadásul ezért fokozott a fertőzésveszély is, az AIDS és egyéb súlyos fertőző betegségek terjedését mindez elősegíti.


A szintetikus drogok még veszélyesebbek


Az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) új szintetikus drogok elterjedésére figyelmeztetett legutóbbi jelentésében. „A legnagyobb probléma a szintetikus drogokkal, hogy az emberek nem igazán tudják, mit használnak” – magyarázta Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója. „Egy joghurtnál rá van írva a csomagolásra, hogy mi van benne, de egy tablettánál nincs. Ha az emberek ezeket az anyagokat más legális vagy illegális szerekkel keverik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat, vagy akár halálhoz is vezethet.” Götz felszólította a politikusokat, hogy vonjanak le következtetéseket. „Az EU politikai kábítószer-ellenes stratégiáit és intézkedéseit össze kell hangolni annak érdekében, hogy megfeleljenek a következő évtized kihívásainak.”


A tudományos tényeket csak alig használja a politika


John Strang a Lancetben a politikai szakértelem hiányára panaszkodik a kábítószer-problémák kezelése kapcsán. „A nyilvános viták nagy része csak kevés tudományos információt használ fel” – kritizálja Strang. A szerzők sürgős előrelépést követelnek a kábítószer-használattal szemben. Magas költségeket és gyors büntetést kellene alkalmazni a kereskedőkkel és a fogyasztókkal szemben.

A nemzetközi szerződéseknek tisztázniuk kell, hogy egyes ópiátok nem illegálisak, hanem a gyógyászatban fájdalomcsillapítóként használják. Ez a szegényebb országokban nem mindig elegendő – érvelt Room. Mindig újabb és újabb kiskapukat és speciális záradékokat hagynak a szerződésekben, hogy ezeket kihasználhassák.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.