Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-25 18:00:00

Borús képet vázolt a hitbéli állapotról

XVI. Benedek: a nyugati egyház válságban van

A pápa szerint a nyugati egyházak hitbéli válságban vannak és ez krízishelyzetet teremt.

XVI. Benedek Pápa németországi látogatásának harmadik napján arról beszélt a Német Katolikusok Központi Bizottsága előtt Freiburgban, hogy sok ember nem részesül Isten jóságából, mert elszalasztja ennek a lehetőségét. Az egyházfő elmondta: nincs többé kapcsolódási pont a „mainstream” és a hagyományos egyházak között.


Isten a válasz a tuudatalatti relativizmusra

A Német Katolikusok Központi Bizottsága sok viszontagságot követően 1952-ben alakult ismét újjá. A szervezet összehangolja laikus szervezetek munkáját, közös feladatokat határoz meg, véleményeket egyeztet, információkat szolgáltat és a szervezeteket képviseli bel- és külföldön egyaránt. A pápai találkozóra szeptember 24-én, Freiburg városában került sor.

A németországi katolicizmusról szólva a pápa elmondta: míg az egyház kiváló szervezettségről tanúskodik, hiányzik belőle a megfelelő spirituális erő, a hit az egy élő Isten iránt. A pápa arról is beszélt, hogy mindazok, akik a fejlődő országokból érkeznek a nyugati világba azt tapasztalhatják, hogy hiányzik az igazi spiritualitás, a krízis pedig az emberi kapcsolatokban és az egyház szétziláltságában mutatkozik meg. Hozzátette: ez a tudatalatti relativizmus az élet minden egyes területére beférkőzik.
 


Az individualizmus mérgezi a társadalmat?

XVI. Benedek megjegyezte: túlságosan eltávolódnak egymástól az emberek, a túlzott individualizmus miatt már nem képesek az önmegtagadásra és nem képesek áldozatot hozni másokért. A pápa arról is beszélt, hogy a monogámia sem „divat” többé, az emberek többsége képtelen egyetlen partner mellett elkötelezni magát.


Mint a szép híves patakra

A problémák megoldása érdekében a pápa beszélt arról a Pápai Tanácsról az Evangelizációért is, amelyet múlt évben hozott létre, és amely a történelmileg keresztény, de egyre inkább a szekularizálódó területeken hivatott dolgozni. A pápa szerint a szekularizáció idején az embernek szüksége van Istenre, a szeretetre és a szabadságra. Az egyházfő arról is szólt, hogy szükség van olyan helykre, ahol az emberek újra át tudják élni Isten jóságát, beszélni tudnak erről, tapasztalatokat tudnak cserélni. Ezek a kis közösségek pedig újra közel hozhatják a társadalmat az Egyházhoz, Istenhez.

A pápa imájában arra a következtetésre jutott, hogy Isten közel hozza egymáshoz embereket, megmutatja, hogy hogyan lehetünk „fénypontok a világban” és ezáltal hogyan tudjuk megmutatni embertársainknak a„ hűsítő forráshoz vezető utat”.


– mi (forrás: catholicnewsagency.com)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.