Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-16 17:02:00

Örök vitatéma a szabad vallásgyakorlás Kanadában

Vallások, amelyek be akarnak kerülni az iskolákba

Néhány kanadai állami iskolában elutasítják az imát, míg sok helyen alkalmazkodnak diákjaik vallási szokásaihoz.

Újra előkerült a kanadai Ontario államban az állami iskolarendszer és a vallás kérdése. A fő vitatéma, hogy beengedjék vagy sem a diákok vallási szokásait az adófizetők pénzéből fenntartott iskolák falai közé.


Megszólal a politika

Egy magyar származású kanadai politikus, Andrea Horwath (kormányfő–jelölt az Új Demokrata Párt színeiben) szerint semmi keresnivalója a vallási szertartásoknak az állami iskolákban. Ugyanakkor hozzátette: akik napközben imádkozni szeretnének, azoknak külön helyet kell biztosítani. Négy éve már éles vitákat generált az állami iskolák és vallás kapcsolatának kérdése. John Tory konzervatív kormányfő–jelöltnek pont ebbe tört bele a foga a 2007–es választásokon, de a közeledő választások esélyesként kikiáltott konzervatívok kerülik a forró kását.

Az iskolák vagy iskolarendszerek feladata eldönteni, hogy milyen lehetőséget tudnak biztosítani a sokféle vallásnak – vélik a politikusok. Az olyan intézmények, mint a Talma Torah Iskola, az Edmonton Keresztény Iskola és az Amiskwacity Akadémia az edmontoni állami iskolarendszer részei. Az iskolák szóvivője elmondta, hogy héber és arab kétnyelvű programjaik vannak, emellett pedig keresztény foglalkozásokat is tartanak. Hozzátette: egyedülállónak mondható iskolarendszerük és ezáltal segítik a vallási sokszínűség integrálását, kiteljesedését. Az Amiskwacity Akadémián a tanítás megkezdése előtt, a bennszülött kultúrának megfelelően imával kezdik a napot.


Fontos nekik a vallás. Fotó innen

Zsidó, keresztény, bennszülött és arab vallási tanításokat és imaórákat tartanak az edmontoni iskolarendszerhez tartozó intézményekben, többnyire a tornatermekben. Tavaly november és idén március között a torontói Valley Park állami középiskolában minden pénteken imam–ot hívott össze az iskola vezetősége. Jumu’ah–t (muszlim gyülekezeti imát) tartottak a muszlim diákok számára az iskolai ebédlőben. Több mint négyszázan vettek részt a közös imán. Az eset nagy port kavart.


Fontos a józan ész

A torontói iskolák szövetsége megállapította, hogy ésszerű keretek között biztosítani kell a szabad vallásgyakorlást az iskolákban és mindenféle diszkriminációnak gátat kell szabni. Halifax, Saskaban és Calgary állami iskolák vezetői azon az állásponton vannak, hogy a vallásról fognak tanítani, de nem tartanak vallásos szertartásokat.

Faye Sonier, az országos evangéliimi szövetség ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy Kanadában nincs olyan törvény mely egyértelműen elrendelné az állam és az egyház szétválasztását. A jelenlegi helyzet szerint Ontario államban a szülők kétféle államilag szubvencionált iskolák közül választhatnak: a szekuláris vagy római katolikus közül. Négy éve, 2007-ben a konzervatív párt abba bukott bele, hogy más vallású iskolákat is be akartak vonni a körbe.

A kanadai bíróság 1980-ban tiltotta be a Miatyánkat az szekuláris állami iskolákban, mivel szerintük megszégyenítő volt azok számára, akik kénytelenek voltak különböző kifogásokat találni, hogy ne legyen kötelező az imában való részvétel. Az 1996–os ontario–i emberjogi törvény arra kötelezi az állami iskolákat, hogy biztosítsanak helyet az egyéni vallásosság gyakorlására, így például imatermeket a pénteki muszlim gyülekezeti imára. (Forrás innen)

 

– mi, wwrn.org –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.