Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-01 18:19:00

A gazdaság fellendülését remélik a térségben

Új zarándokút nyílik Pünkösdhétfőn

Zarándokút vezet a zempléni Sárospatakról a szlovákiai Kassáig. A megtehető útvonal hossza 120 kilométer és az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viseli.

A zarándokút 11 zempléni és határon túli települést köt össze. A program megvalósítására a Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati úton nyert pénzt – közölte Szabó Irén, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke szerdán sajtótájékoztatón Sárospatakon. Az első zarándokutat pünkösdhétfőre szervezik.

A számos egyeztetés eredményeként kialakított zarándok útvonal saját turistajelzést is kapott. A vallási, turisztikai alapon létrejött zarándokúton a zempléni, abaúji térség határon inneni és határon túli településeinek látnivalóit tekinthetik meg az útnak indulók.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a határokon átívelő zarándokút a remények szerint gazdasági hasznot is hoz a térségnek, egyben segíti a két ország kapcsolatainak erősödését. Ahhoz, hogy minél többen vegyenek részt egy ilyen gyalogúton, propagandára van szükség - tette hozzá.

Szent Erzsébet 1207-ben született II. András (1205-1235) király harmadik gyermekeként, a legnagyobb valószínűség szerint Sárospatakon. I. Hermann türingiai őrgróf kérésére Erzsébetet a kor szokásának megfelelően már négyéves korában eljegyezték, Hermannal, az őrgróf fiával, így Erzsébet Eisenachba, majd Wartburgba került. Vőlegénye 1216-ban 19 évesen meghalt, ekkor annak öccse, Lajos jegyezte el. Az esküvőt 1221-ben tartották Eisenachban. Erzsébet a nála 7 évvel idősebb Lajossal boldog házasságban élt.

Erzsébet gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet is hordott. Éjjelente gyakran virrasztott. Első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, szegényeket segített. Második gyermeke születése után hálából 28-ágyas kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban.

A legenda szerint Erzsébet 1231-ben megjövendölte, hogy fiatal kora ellenére meg fog halni. A katolikus hagyomány azt tartja, hogy sírja mellett számos csodás esemény történt. IX. Gergely pápa avatta szentté 1235-ben. Szent Erzsébet marburgi sírja fölé 1236-ban elkezdték építeni a róla elnevezett templomot, amely 1283-ban készült el. Magyarországon IV. Béla, Erzsébet testvére építtette tiszteletére az első templomot Kápolnán.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.