Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-03 21:04:00

Húsz éves statisztikát adtak közre az amerikaiak hitéletéről

Új statisztika: kevesebb templomba járó, több hívő

Számos területen jelentős csökkenést mutat az Egyesült Államok lakóinak vallásossága egy friss elemzésben. Az adatokból kiderül: a hagyományos vallásosságnak alkonyul, míg egyre nő az újjászületett keresztények száma.

Megrendülni látszik az Egyesült Államok „védjegyeként” is számon tartott, hagyományosan vallásos társadalom: George Barna legújabb, kaliforniai kutatásai szerint egyre kevesebb a templomba járó, bibliaolvasó, egyházi önkéntes tevékenységet vállaló, és az Istenben hívő személy az USA-ban. A szakember szerint a változások nem drámaiak, nem fenyegeti összeomlás a gyülekezeteket, hiszen a vasárnapi templomlátogatás például továbbra is jellemző, ám a hétközi egyházi tevékenység már jelentősen visszaesőben van, míg az egyházakhoz nem tartozók száma lassan és folyamatosan egyre magasabbra kúszik.

Barna egyébként 1991 óta, 20 éve követi folyamatosan az ország vallásosságának alakulását, idén januárban 1621 válaszadó vallásos viselkedését és hitéleti szokásait tudakolta meg. Az eredmények összegzéséből kiderült: templomba 9 százalékkal kevesebben járnak, mint azt 2010-ben mérték, ez a válaszadók 40 százalékát jelenti. A Biblia tanításait a megkérdezettek 38 százaléka tartja meg pontosan, ami 8 százalékos csökkenés, míg a templomokban önkéntes munkát vállalók aránya 27-ről 19 százalékra csökkent. Hetente a válaszadók 40 százaléka olvas Bibliát, ami 5 százalékos csökkenés.

Az amerikaiak kétharmada továbbra is egyetért abban, hogy Isten mindenható, mindent tud és az univerzum teremtője, aki mindmáig uralkodik a mindenség felett. Bár az 1991-es eredményekhez viszonyítva itt is 7 százalékpontos csökkenést regisztráltak. Természetesen bőven akadnak stabil kategóriák: az eredmények szerint az amerikaiak 84 százaléka vallásosnak mondja magát, 56 százalékuk számára nagyon fontos, hogy melyik valláshoz tartoznak.

Van, ami növekszik is: a magukat újjászületett keresztényként definiáló hívők számaránya 1991-ben 35 százalék volt, ez mára 40 százalékra nőtt. Ugyanígy jelentős növekedésnek indult a magukat egyházaktól függetlennek megnevezők száma is, ez az arány 20 éve 24 százalék volt, ma pedig 37 százalékra tehető.

 

SunSentinel.com/ Illyés Szabolcs

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.