Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-05 14:11:00

Összefogásra buzdította a pápa a zágrábi híveket

Tömegek fordulnak el Európában a vallástól

A vallástól való tömeges elfordulás miatt felbomló családi értékek riasztó európai mértékére hívta fel a figyelmet vasárnap a horvát fővárosban, Zágrábban a pápa.

A pápa egyben arra szólította fel a híveket, hogy törvényekkel segítsék a házaspárokat a gyerekek születésének vállalásában és a nevelés költségeiben. XVI. Benedek - látogatásának második napján - négyszázezer ember előtt mutatott be szabadtéri misét a zágrábi lóversenypályán. A katolikus egyházfő "pápamobilon" érkezett, amely a sorok között hirtelen megállt és a pápa két gyermeket vett ölébe, akiket megáldott. A mise kezdetén azzal fordult a hívekhez az egyházfő, hogy tanítsák gyermekeiket imádkozni, vezessék őket az egyházhoz.
 

Felbomló családi értékek

-Sajnos, kénytelenek vagyunk elismerni azt a tényt, hogy a vallástól való elfordulás Istennek az életből történő kizárásához, a családi értékek növekvő felbomlásához vezet, különösen Európában - mondta. A katolikus családokat arra figyelmeztette, hogy ne engedjenek a vallástól való elfordulásnak. Arra szólított fel, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek anyagilag támogatják a családokat a gyermekek vállalásában és oktatásában. Felemelte szavát a művi terhességmegszakítás, a házasságkötés nélküli együttélés és a mesterséges születésszabályozás ellen.

A szertartás végén a pápa többek között magyarul is megáldotta a híveket. A pápa látogatása rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik a horvát fővárosban. Négyezer rendőrt vezényeltek az utcákra, a levegőben öt helikopter folytat járőrözést. A belvárosban ötven méterenként állnak rendőrök. Szombaton a hatóságok 24 külföldit és néhány helybelit állítottak elő, mindannyijukat később szabadon engedték.

Horvátország történelmileg jó kapcsolatot ápol a Vatikánnal. A pápai állam már az EU-tagországok előtt elismerte a Jugoszláviából kiszakadt Horvátországot független államként, II. János Pál pápa pedig a balkáni háborúk után sokat tett azért, hogy a fiatal országot "európai" útra terelje, a békét és párbeszédet ajánlva megoldásként a továbbra is fennálló nemzetiségi ellentétekre. János Pál egyébként háromszor járt is Horvátországban, s ő avatta boldoggá a nácikkal szimpatizáló usztasákkal sokak szerint együttműködő Alojzije Stepinac bíborost. XVI. Benedeknek pápaként ez az első útja a Balkánon.

 

(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.