Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-10-11 15:04:00

A magyar állambiztonságiak egyházi frontot szerveztek

Teológus-ügynökök csatája a békekonferencián

Kordokumentumok elemzésével nyílt rá lehetőség, hogy kiderüljön: mi is állt a hírhedt, 1958-es Keresztyén Békekonferencia hátterében. Döbbenetes kémhistória: ilyen volt a teológus-ügynökök korabeli küzdelme.

A Keresztyén Békekonferencia (KBK) prágai székhellyel 1958-ban jött létre azzal a céllal, hogy „mozgósítsa a keresztyén békeerőket a szocializmus táborának és a Béke Világtanács célkitűzéseinek támogatására”. A KBK felállításával azt kívánták elérni a szocialista országok vezetői, hogy legyen egy nemzetközi egyházi szervezet, amely a szocialista országok külpolitikájának eszközévé és szócsövévé válik". A szocialista országok vezetői azonban semmit sem bíztak a véletlenre. A politikai irányítás kényes részét ugyanis az állambiztonsági szervek végezték.


Személyre lebontott feladatok

Az 1964. június 25. és július 6-a között megrendezett II. Prágai Keresztyén Békekonferenciára negyvenfős protestáns küldöttség utazott Magyarországról, amelyben 14 ügynök foglalt helyet. Így joggal állapíthatta meg a kiutazási tervet készítő rendőr őrnagy, hogy „operatív szempontjainknak a delegáció megoszlása megfelel. Lehetőségünk lesz minden egyes delegáció tevékenységéről időben tájékozódást szerezni.”

A magyar állambiztonság személyekre lebontott feladatlistával készült a rendezvényre. A kiutazó, elsősorban magas képzettségű ügynököknek a Prágai Keresztyén Békekonferencia bizottságaiban nyilvános szerepet kellet vállalniuk. Feladatuk volt felszólalásaikkal és vitáikkal fellépni az ellenséges nézetekkel és elgondolásokkal szemben. A Béke Világgyűlésen az ügynököknek korábbi kapcsolataik és nyelvtudásuk alapján egyes személyekkel közvetlen kapcsolatot kellett kiépíteniük az elhangzottakkal kapcsolatos nézeteik, véleményeik, illetve elgondolásaik, terveik előzetes megismerése céljából. Ezeket az értesüléseket az állambiztonsági szervek a KBK szervező bizottsága számára kívánták átadni, hogy az menetközben hasznosítani tudja. Ezzel párhuzamosan magyar ügynökök feladatát képezte, hogy pozitív irányba befolyásolják a „haladó” nyugati küldötteket.


Elsősorban a nyugatnémetektől tartottak

Az Egyházak Világtanácsa, a Református Világszövetség, és a Lutheránus Világszövetség jelenlévő képviselői az állambiztonság feltételezése szerint a szocialista országok delegációinak egyes tagjain keresztül tájékozódást próbálnak szerezni a taktikai elgondolásokat illetően. A magyar hálózati személyek feladatának írták ezért elő, hogy rajtuk keresztül tudomást szerezzenek terveikről és „esetleges akcióikról”. A szocialista országok állambiztonsági szervei különösen a nagy létszámban megjelenő nyugatnémet delegációtól tartottak. Értesüléseik szerint ugyanis a nyugatnémetek elsősorban a Prágai Békekonferencia létjogosultságát kívánták kétségbe vonni, illetve az NDK delegációjának legitimitásának nyílt megkérdőjelezését vették számításba velük kapcsolatosan. E törekvések elhárítása érdekében a magyar ügynökök közül többeknek fel kellett venniük néhány nyugatnémet személlyel a kapcsolatot.

A nyugati országokból érkező nagyszámú neves teológus célja az állambiztonsági szervek szerint a Prágai Békekonferencia igazi tartalmától való megfosztása volt, hogy az Egyházak Világtanácsa célkitűzéseit juttassák érvénybe. Továbbá attól tartottak, hogy a szocialista delegációkat egymással szembe kívánják majd állítani. A magyar ügynökök feladata velük kapcsolatosan ezért a teológiai nézeteik, és elgondolásaik megismerése volt.


Vatikán megfigyelve


A békekonferencián nyugati ügynökök is tevékenykedtek. Így például az Egyházak Világtanácsához tartozó „Európai Evangélikus Információ Munkaközössége” részéről részt vevő református lelkész hírszerző jellegű feladatokat kívánt végrehajtani, mivel kapcsolatba került „Szamosi” fn. ügynökkel, akit illegális feladatok elvégzésére kért fel. A magyar állambiztonsági szervek adatai szerint rajta kívül egyes nyugati hírszerző szervek 11 konkrétan megnevezett személyt kívánnak majd aktivizálni a rendezvényen. Ellenőrzésükre a magyar állambiztonság hálózati személyeket bízott meg. A magyar hírszerzésnek feltűnt még, hogy nyugatról számos nem egyházi foglalkozást megjelölő személy jelentkezett a rendezvényre. Tevékenységüket szintén magyar ügynökök figyelték.

A belügyi szervek a fentieken túl olyan egyházi csoportok felkutatását is tervezték, akik őszinte politikai tájékozódás miatt érkeztek Prágába (afrikai, ázsiai, dél-amerikai részt vevők). Ezen felül olyan nyugati egyházi személyeket is számba kívántak venni, akik később lehetőségüknél, beállítottságuknál és tekintélyüknél fogva operatív célból felhasználhatók voltak.

 

zdr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.