Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-15 12:38:00

Az egyesítési szándék egyházszakadással végződik?

Szlovák-magyar református vita: politikai botrány a küszöbön

Bár nem lene kötelező a magyar nyelv haználata számukra, a szlovákiai református vezetők kivonulással tiltakoztak a magyarokhoz való csatlakozás ellen, és diplomáciai botrányt helyeztek kilátásba.

Az egyház döntött fenntartással való csatlakozásáról az azonos kálvinista hiten és hitvallásokon, történelmi múlton és liturgiai nyelven alapuló, regionális, határon átnyúló egyházi közösséghez, szavatolva és védve a szlovák reformátusok jogait. A döntés szem előtt tartja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egységének megőrzését. E szavazás után a zsinati képviselők egy része, két egyházmegye képviselői, Marián Hamari püspökhelyettes vezetésével elhagyta a zsinat ülését" – olvasható a zsinat eredményéről és lefolyásáról kiadott sajtónyilatkozatban.


Az egyházi tagság tagoknak csupán 15 százaléka szlovák

A 2001-es népszámlálás eredménye alapján a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hívőinek száma 109 735, akik mintegy 85 százaléka magyar, 15 százaléka pedig szlovák nemzetiségű. A kilenc egyházmegyéből hét magyar, kettő pedig szlovák.

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szervezeti egységként csatlakozik ugyan a Magyar Református Egyházhoz, de tiszteletben tartva a nemzeti érzések egyenrangúságát és méltóságát, a két szlovák ajkú egyházmegye tekintetében a csatlakozás fikciós állapotát tartjuk fenn. Ez azt jelenti, hogy a két szlovák egyházmegyénk és a Magyar Református Egyház között kétoldalú semlegesség jön létre, vagyis a közös alkotmány egyes rendelkezéseinek jogi hatálya nem terjedne ki a két szlovák ajkú egyházmegyére."

A 2009-ben létrejött egységes Magyar Református Egyház alkotmánya most is tartalmazza, hogy minden részegyház azokat a nyelveket használhatja, amelyek az adott részegyházban hivatalos, gyakorlott nyelvekként elismertek. Az egységes Magyar Református Egyház tagegyházainak száma ezzel hatra nőtt. Ezt a döntést már csak az egységes református egyház Generális Konventjének kell jóváhagynia.


Át kell értékelni politikailag az egyház bejegyzését?

Ugyanakkor tény, hogy a csatlakozási szándék erős ellenkezést váltott ki a Szlovákia főként keleti részein élő szlovák nyelvű reformátusok körében. Ezt erősítette meg az is, hogy a zsinat szlovák küldöttei Marián Hamari püspökhelyettessel az élükön elhagyták a zsinat tanácskozását.
A szlovák hívők közös állásfoglalása szerint nincs egyetlen ok sem, miért kellene egyházuknak csatlakoznia az egységes Magyar Református Egyházhoz.

Azt állítják, bár a döntés létüket érinti, arról velük senki sem konzultált. Attól is tartanak, hogy ebből politikai probléma lehet, mert „nagymagyar kezdeményezésről" van szó. Úgy vélik, mivel az egyházat a szlovák állam anyagilag támogatta, lehet, hogy ezt a támogatást, illetve az egyház bejegyzését most át kell értékelni.

Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter még a zsinat döntését megelőzően értetlenségének adott hangot a kezdeményezéssel kapcsolatban.

 

MTI, mi

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.