Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-21 14:39:00

A kistepelüléseken a lelkészek állami fizetést fognak kapni

Szászfalvi államtitkár megtagadta az egyházak függetlenségét

Az egyházakat a kormány stratégiai szövetségeseinek nevezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Ezzel elárulta: politikai célokra használná a vallási közösségeket.

Magyarország, benne a magyar vidék meg fog újulni, de ez csak akkor következik be, ha erre „erkölcsi, lelki és szellemi értelemben" is képes lesz. Ehhez a megújuláshoz nagyon fontos az állam és az egyházak jó kapcsolatrendszere, az egyházak társadalomformáló szerepe - tette hozzá az államtitkár a találkozón, amelyen mintegy százan vettek részt.


Egészen új egyházpolitika

Szászfalvi László hangsúlyozta, hogy a kormány egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni, stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat. Rámutatott: nem lehet pusztán az alkotmányos szétválasztásról beszélni az állam és az egyházak közötti viszonyban. Mint mondta: az új alaptörvény nagyon helyesen úgy fogalmaz, hogy az állam és az egyházak egymástól különváltan élnek, de a közös célok érdekében együttműködnek.

Az államtitkár szerint a 21. században az állam és az egyházak között az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt. A másik fontos alapelv pedig az, hogy az egyházakat a kormányzat nem pusztán azért becsüli nagyra, mert karitatív, egészségügyi, szociális és oktatási feladatokat is ellátnak, hanem mert évszázadok óta közösséget teremtettek és teremtenek és közösségmegtartó erejük van –  mondta az államtitkár.


Nem érti a sipítozást; az állam fogja fizetni a lelkészeket

Szászfalvi László emlékeztetett arra, hogy a II. világháborút megelőző időszakban az ország közoktatási rendszerének 60 százaléka volt az egyházak fenntartásában, jelenleg viszont csak 6-7 százalék ez az arány. Megjegyezte: nem érti a sipítozást egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól. Szerinte, ha e tekintetben 2-3 százalékkal növekedne az arány az egyházak javára, akkor ez semmiféle problémát nem okozna, ráadásul –  mint mondta  – Magyarországon éppen nem az egyházaktól kell féltenünk a gyermekeket, a fiatalokat, azok nevelését és oktatását.

Az államtitkár hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy az új alaptörvényben a kereszténység nemzetmegtartó szerepe benne foglaltatik, s ez nem pusztán a múltra vonatkozó, hanem a jövőre utaló mondat is. Szászfalvi László kitért arra is, hogyan kívánja a kormány ebben az esztendőben segíteni az egyházakat. Elmondta: egyrészt jelentős mértékben sikerült idén emelni a nagy intézményrendszerek támogatását, a kistelepüléseken szolgáló lelkipásztorok jövedelempótló támogatását, a hittan oktatását végzők javadalmazását, másrészt idén öt új programmal szeretnének elindulni.

Közlése szerint 1,8 milliárd forinttal igyekeznek támogatni az egyházak helyi kezdeményezéseit, azokat a projekteket, amelyeket az egyházak a helyi közösség javára valósítanak meg. Elmondta: az öt programban szerepel többi között az egyházi épületek rekonstrukciója - erre tavaly egy forint sem jutott, idén viszont 1,2 milliárd -, és a templom- és iskolaprogram.Szászfalvi László rámutatott arra is, hogy idén az egyházak egyszázalékos kiegészítő állami támogatását 2,3 milliárd forinttal növelték. 
 

Kapcsolódó cikkek:

Interjú: Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
És a vallásszabadság?
 

MTI,. mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.