Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-02 14:00:00

Az egyházi vezetők szerint Washington túl sokat költ fegyverkezésre

Püspökök óva intik a gazdasági döntéshozókat

Amerikai püspökök arra figyelmeztetik az Egyesült Államok kormányát, hogy az ország adósságának csökkentése nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi kötelesség is. Felhívták a figyelmet a társadalmi szolidaritásra.

Az amerikai püspökök arra figyelmeztetik a politikusokat, hogy az ország gazdaságának talpraállítása nem arról szól, hogy ki aratja majd le a babérokat. Az egyházfők szerint a gazdasági mutatók fellendítése mellett a szegényebb társadalmi rétegre is figyelni kell.


Kinek a harca?


Howard Hubbard Albany (New York) és Stephen Blaire Stockton (Kalifornia), akik az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferencájának (USCCB) vezetői, szerdai nyilatkozatukban kiemelték: a gazdaság megerősítésére tett erőfeszítések lényege nem az, hogy melyik politikai párt kerül ki győztesen vagy melyikük érdekei érvényesülnek jobban, hanem az, hogy a munkanélküli, éhes, hajléktalan és szegény emberek milyen bánásmódban részesülnek.


Ki segít a szegényeknek? Fotó innen

A püspökök nyilatkozatukban kiemelték: tisztában vannak azzal, hogy tarthatatlan az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági helyzete, hiszen a növekvő tartozások a következő generációkat is érinteni fogják. Hozzátették: a munkahelyteremtésnek gazdasági és morális jelentősége is van, hiszen ezáltal újra fellendülhet az ország gazdasága, stratégiaváltással pedig elkerülhetők az újabb adósságcsapdák.

A püspökök szerint a kérdés az, hogy a kormány miként tudja véghez vinni a kitűzött célokat, hiszen morális kötelezettségei is vannak a társadalom felé. Az élet méltóságának védelme, a sebezhető és szegényebb réteg problémája is prioritás kell legyen. Az egyházi előljárók óva intik a kormányt, hogy intézkedéseket vezessenek be, amely révén családok munkája, megélhetése kerül veszélybe. Szerintük a politikusok kötelessége segíteni az alacsony és közepes jövedelmű családokat a válság elhárításában, valamint abban is, hogy emberhez méltó életet éljenek.

A nemzetközi segélyek kapcsán elmondták: amennyiben elvágják a segítség ilyen formáit, akkor jelentősen romlani fog a globális biztonság, ezért arra kérik a kormányt, hogy a szolidaritás elve alapján döntsenek. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a menekültek problémáját szem előtt tartva járjanak el a politikus a költségvetés tervezésnél.

Hubbard és Blaire püspökök szerint a felesleges katonai és egyéb kiadásokat meg kell szüntetni, és hosszú távon az egészség-biztosításokra és a nyugdíjprogramokra kell helyezni a hangsúlyt.

 

– mi (forrás: zenit.org)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.