Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-10 12:11:00

A családot a közös hit, a közös imádság otthonává tennék

Püspökök a csonka családokért

A fogyatékkal élő gyermekeket nevelőket, a csonka családokat és a veszélyben lévő házasságokat támogatja lelkiekben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a testület 2011-et a Család évének szenteli.

A Család évének nyilvánítja 2011-et a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, ennek kapcsán körlevélben buzdítják a magyar famíliákat a különösen nehéz gazdasági, társadalmi helyzetben való helytállásra. A püspökkar kiemelte: különös figyelemmel és szeretettel kísérik azok kereszthordozását, akik súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelnek, bátorítják a bármilyen okból is egyedül maradt, gyermekeiket nevelő apákat, anyákat, hogy tartsanak ki a hitben és az Egyházzal való közösségben.

A püspökök felhívják rá a figyelmet, hogy a hívők Istennel való kapcsolatukat családi élet tapasztatából vett fogalmakkal fejezik ki: a Teremtőt szerető Atyának, egymást testvéreknek tekintik, amennyiben megtapasztalják az anyai szeretetet, igazi értelmet kap számukra az is, hogy az Egyházat édesanyánknak vallják. A körlevélben kiemelik: a magyar férfiak és nők gyakran félnek meghozni életünk nagy döntéseit, elkötelezni magunkat a sírig tartó hűségre egy jó házasságban.

Kiemelten kezelik, és a társadalom irányvesztésének világos jeleként értelmezik a népesség fogyását felhívva rá a figyelmet: hazánk lakossága az idén tízmillió alá csökkent. A főpásztorok veszélyként értékelik, hogy ma sokan abban akarják megélni szabadságukat, hogy mindentől függetlenítik magukat, semmire nincsenek tekintettel, a másik emberre sem, a közösségre sem, a saját jövőjükre sem. Buzdításként felszólítják a híveket, hogy a család maga is legyen is a közös hit, a közös imádság otthona. A keresztény családok álljanak szoros közösségben, osszák meg egymással ünnepeiket és gondjaikat, segítsék egymást munkával, személyes jelenléttel, tapasztalatok átadásával, és ha szükséges, anyagiakkal is.

M.V. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.