Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-01 09:59:00

A reformátusoknál Kálvin a posterchild

Portálmustra: magyar egyházak a világhálón

Luther Márton állítólag okosan használta kora kommunikációs lehetőségeit, a vártemplom ajtaját vagy a nyomdát. Hogyan használják az egyházak az internetet? Portálmustra.

Katolikusok a neten

A http://uj.katolikus.hu oldal  fejlécén ott a Magyar Katolikus Egyház logója, amely korszerű, a minimalizmust és az archaizmust egyaránt felmutató stílusban ötvözi a „katolikust” és a „magyart”, valamint − az egyház egyéb kommunikációjában is rendszeresen megjelenő − Magyarországra vonatkozó legfontosabb három személy alakját (Szent Istvánt, Szűz Máriát és Jézust). A menüsor viszont mind a háttér, mind a − képernyőn nem javallt − Serif (talpas) betűtípus miatt javításra szorulna. Az oldal középső hasábja aktuális, egyházi vonatkozású rövidhíreket sorol.
A lap valójában  jól elrendezett linkgyűjtemény, s bár hatalmas háttéranyag áll mögötte, mégis kevés benne a fantázia, technikailag korszerűtlen, nem ad lehetőséget az interakcióra, és kevés a vonzereje. A megújuló tartalmat a linkekkel jelölt katolikus napilap, rádió stb. szolgáltatja.

 

Reformátusok a neten

A www.reformatus.hu szintén megújult honlap. A finom, pasztellszínű keretek szolid árnyékot kaptak; a menü érzékeli, ha az egérrel az egyes elemek fölé érünk, és magától legördül a jó ízléssel eltalált, finoman áttetsző almenü. A református honlapon a „posterchild” az ólomüvegből mintázott Kálvin: mellette hasonló stílusban, de kisebb méretben Bethlen és alig láthatóan Bocskay teszi magyarrá a lapot. Az oldalra lehet regisztrálni, de ezt követően csupán a hírlevélre íratkozhatunk fel. Az aktualitások közt helyet kapnak határon túli magyar témájú események, református szempontból érdeklődésre számot tartó történések és egyéb, a nagyvilágból származó, keresztény összefüggésbe hozható hírek.

A honlapban rengeteg a lehetőség, azonban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a látogatók ott tartására. Bár a hírek és azok illusztrációi változnak, e cikk írása idején szinte kizárólag komoly tekintetű középkorú vagy idősebb férfiak szerepeltek a fényképeken. Logónak a református címert használják, amely barokkosan cirádás, de a megjelentetett méretben egy-két formán kívül − a rajta található felirattal együtt − kivehetetlenek a részletei: képernyőn mutatni így felesleges.

Technikailag magas színvonalúak a többoldalas, lapozható dokumentumok, mint a Kálvincsillag magazin vagy a 2009-es éves jelentés.

 

Evangélikusok a neten

A www.evangelikus.hu a finn zászlóra emlékeztetően kék-fehér. Az új evangélikus logó stilizált e betű, amely az őskeresztény halszimbólumot is magában foglalja. Talán a túlontúl modern logó késztette a lap szerkesztőit a Luther-rózsa feltüntetésére is, ami a nehezen értelmezhető „másodlogó” szerepét tölti be.

A lapra nézve az embernek más szempontból is kettős érzete támad: egyrészt túl sok cikk tolong magát olvasásra ajánlva (nem tartva be az egységenkénti hetes szabályt), másrészt azonban valódi, pezsgő tartalommal állunk szemben, ahol mindenki találhat a maga számára érdekes, aktuális anyagot: ez az oldal igazi erőssége. Persze háttéranyagokra mutató linkekben sincs hiány, és az ifjúságot is kiemelt célközönségként kezeli. Jó ötlet a Kihez fordulhatok? rovat, amely kilenc evangélikus lelkészt mutat be fényképpel, ők az élet valamely egyéb területén is jártasak.

 

Baptisták a neten

A www.baptist.hu – finoman fogalmazva – meglehetősen puritánra sikeredett. Megújuló tartalma a nyomtatásban is megjelenő Békehírnök hetilap; ezen kívül pedig nem más, mint linkgyűjtemény.

 

Hitesek a neten

A www.hit.hu a Hit gyülekezete hivatalos honlapja. A gyülekezet arca kétségtelenül Németh Sándor –  olyannyira, hogy ötször is feltűnik a nyitóoldalon. A modern, animált banner egyszerűen profi: tömeget mutat, dinamizmust sugall, és egymást váltogatva kiemel egy-egy zenészt vagy énekest, akik 20 és 50 közöttiek, férfiak és nők vegyesen. Az oldal áttekinthető, az egyes írások címei hívogatóak és érdekesek. Jó ötlet a webséta, amellyel a Hit Parkba, és annak épületeibe pillanthatunk be. A Hit Rádió internetes rádió, éjjel-nappal sugároz, és link vezet hozzá az oldalról.

 

Summa

A felsorolt honlapok közül majdnem mindegyiknek kiemelhető valamilyen erőssége, de összességében nem kétséges, hogy a Hit Gyülekezete használja ki az internet adta lehetőségeket a legjobban annak érdekében, hogy a véletlen vagy szándékosan odatévedt olvasónak kedvet csináljon a személyes találkozáshoz.

 

Kis Ferenc Balázs


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.