Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-19 07:40:00

Nyíregyháza: pasztoráció Örökösföldön

Pénz nélkül, hitből építenek templomot a lakótelepen

Szabó Tamás parókussal beszélgettünk az egykori iparcentrum paneldzsungelének evangelizációjáról.

Nyíregyháza felekezeti fellegvár: a Magyar Görög Katolikus Egyház központja, mintegy húszezer görög katolikus felekezetű lakost jegyez, a Hajdúdorogi Egyházmegye központja. Az egyházközséghez óvoda, alap- és középfokú oktatási intézmény, főiskola, kollégium és múzeum is tartozik. A nagyvárosi pasztoráció új kihívásait ismerte fel a 90-es években Mosolygó Tamás parókus, aki új közösségek létrehozását szorgalmazta, így az örökösföldi lakótelepen is elkezdődhettek a rendszeres liturgiák.


Tízezrek, kis helyen

A közösség első saját lelki vezetője 2003-tól Papp Miklós volt, az önálló egyházközség megalapítására végül 2009 márciusában került sor, Szabó Tamás júliustól lett a lelkipásztor. „A nagyvárosi lakótelep a misszió kiemelten fontos területe, tízezrek zsúfolódnak össze kis helyen, és egyfajta ellustulás figyelhető meg körükben: arra várnak, hogy az egyház jöjjön közéjük” − magyarázta a parókus, aki szerint a lakótelepen legszembetűnőbb az elmagányosodás, miközben az emberekben erős a személyesség megtapasztalásának igénye, amire a lakótelep kevés lehetőséget kínál.

Szavai szerint a nagyobb templomok nagyobb létszámú közösségeiben nincs lehetőség a személyes pasztorációra, miközben az egyház egyre nagyobb figyelmet kíván erre fordítani, és az emberek is ezt várják. Pasztorációs szakemberként úgy látja: a keresztény közösség a maga értékeivel komoly vonzóerőt jelent a lakótelepen, mert itt a „vertikális és horizontális kapcsolódást”, a szeretet és közösség kifejeződését találhatja meg a kereső ember.


Így fejlődik egy keresztény közösség

A kezdeti 20-30 tagú csoport az ezredforduló után rohamosan növekedett, 2007-ben már 70 család tartozott az egyházközséghez, napjainkban 200-250 fős a bázis. A növekedés dinamizmusát mutatja, hogy rendszeresen sor kerül felnőttek keresztelésére. Saját újság és honlap, közös zarándoklatok, kirándulások, farsangok, bálok, családi napok, egyéb ünnepségek a közösségi aktivitás mutatói.

„A növekedés oka a megélt hitünk. Törekszünk rá, hogy az újonnan betérőket kedvesen fogadják a közösség tagjai és vezetői egyaránt. Amikor feleségemmel és négy gyermekünkkel sétálni indulunk, az itt élők rendszeresen hozzánk csapódnak, beszélgetnek velünk, kérdezősködnek. Látják az életünket: úgy gondolom, ez a leghitelesebb módja a keresztény voltunk hirdetésének” – mondta Szabó Tamás.


Templom épül, mínuszos egyenleggel

Az istentiszteleteket az általános iskolában, az orvosi rendelőben, legutóbb a közösségi házban tartották, mára azonban elodázhatatlanná vált a templomépítés, a közösség kinőtte a rendelkezésre álló helyiségeket, és további növekedés is várható. Az alapkőletételre áprilisban került sor, a város legdinamikusabban fejlődő részén, a 12 ezres lakosú városrész központjában, az autóbusz-pályaudvar melletti telken. A tervek szerint 324 négyzetméter alapterületű, mintegy kétszáz embert befogadó templom hazai és külföldi adományokból épül, 80 millió forintból. Az imaházhoz egy 130 négyzetméteres kolumbáriumot, urnás temetkezési helyet is építenek.

Az egyházközségnek nincs olyan anyagi háttere, amivel konkrét ütemezés elképzelhető lenne. Az egyenleg jelenleg mínuszban van, de továbbra is számítanak a nagylelkű adakozókra, és hittel nyárra tervezik az alapozási munkák indítását. Minden a támogatóktól függ, és már sok apró csodát átéltek az „otthonteremtés” kapcsán: a liturgia eszközei, a templom berendezési-díszítő tárgyai mind-mind nagylelkű adományozóknak köszönhetők.

 

N.Á. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.