Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-22 06:12:00

Kellemes …mit is kívánjunk?

PC Karácsony

A nyugati civilizációban sokan nem tudják, hogyan lehet úgy megünnepelni Krisztus születését, hogy az még véletlenül se legyen bántó a másképp hívőknek. Erről szól a politikailag korrekt Karácsony körül vita.

A decemberi ünnepet ne sajátíthassák ki a keresztények, fényeikkel, betlehemeikkel ne zavarják a másban hívőket – indult néhány éve világi mozgalom. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint azért, hogy mintegy karanténbe zárják a Krisztusban hívőket, a megengedőbbek szerint pedig azért, mert sokan őszintén nem tudják, hogyan tudják úgy Jézus születését ünnepelni, hogy az a muszlimokat, zsidókat, ateistákat ne bántsa. A Karácsony explicit megnevezését ellenzők még azzal is érvelnek, hogy a kulturálisan és vallásilag sokszínű nyugati társadalomban egy általánosan elfogadott, a szektásság lehetőségét magában hordozó ünnep kiközösítőnek és támadónak hathat a nem keresztények, illetve a nem ünneplők körében.

A fenyőünneptől a Télapóig

Így vagy úgy, a 21. században nem kevés embert izgat az, hogyan is nézzen ki a politikailag korrekt Karácsony. A soknemzetiségű és sokvallású Európában egyre több helyütt törekednek a vallási, világnézeti semlegességre, de nem sok helyen sikerült eddig megtalálni az üdvös középutat. Elég csak a például Franciaországban, Németországban és ma már Olaszországban is dúló burkavitára gondolni, illetve arra a dilemmára, miszerint szabad-e nyilvános tereken kitenni keresztény vallási szimbólumokat az iskolákban, kórházakban. Ma már azonban az is fontos kérdés, szabad-e nyíltan utalni a karácsony keresztény tartalmára. A téli ünnep szekularizálására való törekvés persze éppen Magyarországon nem éppen újdonság: a szocialista blokkban jó néhány évtizeden át előszeretettel hívták fenyőünnepnek a karácsonyt, és persze mifelénk inkább a Télapó, s nem a Szent Miklós után Mikulásnak nevezett személy hozta a gyerekeknek az ajándékokat december hatodikán.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyelőre most ismerkednek ezzel a problémával, és nem kevés borsot törnek időnként saját orruk alá a politikai korrektségben élen járni kívánó emberek, munkahelyek. Nagy-Britanniában például már négyből három munkáltató kitiltotta a karácsonyi díszeket a munkahelyről, mert tartottak tőle, hogy az a más hitűeket zavarhatja. A megkérdezett 2 ezer főnök közül minden második kitiltotta a csillogó csecsebecséket is, mert úgy gondolták, hogy azok nem hivatalhoz illők, no meg talán féltek egy esetleges munkaügyi pertől is. A munkatársak biztonságáért aggódott viszont a skóciai Royal Bank, amelyik a sérülésektől és a tűztől való félelmében tiltotta el alkalmazottait a fenyődíszítéstől, s mérnök szakember alkalmazását írta elő, amennyiben a kollégák a falra, zsineggel óhajtanak karácsonyi lapokat fellógatni.

Sértő lehet a betlehemi jászol?

Sokan etalonként tekintenek az USA Legfelsőbb Bíróságának 1984-es irányadó döntésére, amikor is a legendás Lynch kontra Donnelly ügyben az a határozat született, hogy megjelenhet vallási tematika például a kormányzati üdvözlőlapokon. Ennek ellenére sok a bizonytalanság. Nyolc évvel ezelőtt New York városának önkormányzati fenntartású iskoláiban betiltották a betlehemeket, de karácsonyfát, menórákat és muszlim félholdakat szabad volt kitenni az épületekben. Másutt azon tört ki éles vita, karácsonyfának vagy vallásilag érzékenyebben „ünnepi fának”, esetleg „családi fának” hívják a feldíszített fenyőt. A túlfűtött hívek aztán kifejezetten bojkottáltak is olyan áruházláncokat, amelyek nem karácsonyfa néven árusították a fenyőket. Tavaly például az amerikai családvédelmi szervezet, a The American Family Association két hónapos bojkottra hívta a keresztényeket a Gap cég ellen, mert az nem használta reklámjaiban a karácsony kifejezést. Erre aztán a Gap egy olyan tévés kampányt indított, amiben azt énekelték: „Go Christmas, Go Hanukkah, Go Kwanzaa, Go solstice... go Christmas, go Hanukkah, go whatever holiday you Wannakuh". (Hajrá Karácsony, hajrá Hanuka, hajrá Kwanzaa, hajrá napéjegyenlőség”) A családvédő szervezet aztán amiatt kapta fel a vizet, hogy pogány ünnepeket emlegettek a karácsony mellett.
 

Nem ritkán annyira törekszenek az intézmények a politikai korrektségre, hogy alaposan túllőnek a célon. Egy brit műszaki főiskola például végül feladta eredeti tervét, amely szerint a hagyományos pulykából készült ünnepi ebédet felváltották volna muszlim előírások szerint levágott kóser csirkével. Nem mellesleg, amikor kikérték a brit Muszlim Tanács véleményét a kérdésben, azt a választ kapták, hogy nem zavarja őket az, ha a keresztények megünneplik a karácsonyt.

A Téli Fény Fesztiválja

A másik oldalon viszont sok keresztény kifejezetten összeesküvést sejt a háttérben. Az efféle elméletekre fogékonyak szerint sötét erők ellopják az igazi Karácsonyt és annak szakrális üzenetét. Ezt látszott alátámasztani a két évvel ezelőtti oxfordi Téli Fény Fesztiválja körüli botrány. A média úgy tálalta az eseményt, mint amely tudatosan elhallgatja a Krisztus születéséről való megemlékezést. A szervezők aztán hiába próbálták lemosni magukról a karácsonyrelativizálás vétkének bélyegét, ez csak mérsékelten sikerült. Sajtónyilatkozataik szerint ők a novembertől januárig tartó eseménysorozaton egyáltalán nem hanyagolták a kereszténységet, elvégre karácsonyfát állították, adventi vásárt rendeztek, és karácsonyi énekkoncertnek is helyet adtak, mi több, egyetlen ismertetőjükből sem száműzték a Karácsony szót. Hiába fejezte ki támogatását a helyi anglikán püspök és baptista lelkész, a világon az terjedt el: Oxfordban tilos megülni a Karácsonyt.
 

Nagy-Ajtai Erzsébet


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.