Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-07 15:00:00

A Google-n vizsgálhatók a zsidóság ősi iratai

Otthonról is elemezheti a holt-tengeri tekercseket!

A Jeruzsálemi Izrael Múzeum és a Google közös programjának gyümölcse: a holt-tengeri tekercsek közül az öt leghíresebb felkerült a netre, ultraerős felbontásban. A program segíti az amatőr kutatók munkáját is.

A Jeruzsálemi Izrael Múzeum (IMJ) és a Google közös programjának gyümölcsét mindenki láthatja, mert a holt-tengeri tekercsek közül az öt leghíresebb felkerült a netre, adta tudtul a szombat.org. Az ősi tekercseket hallatlanul tökéletes formában, úgynevezett ultraerős felbontásban digitalizálták.


Így használhatóbb, mint élőben

A digitális tekercs a kutató teológusok számára is jelentős könnyebbséget hozott, ugyanis, ha a múzeum látogatójaként a vitrin ablakához hajolnának, akkor sem láthatnák a szövegeket ilyen közelinek és ilyen világosnak. Arról nem is beszélve, hogy a Jeruzsálemben kiállított tekercsek egy része, köztük a „nagy” Jesaja-tekercs rossz minőségű fotó.

A neten tanulmányozható tekercsek nevei a következők: A közösségi szabályzat könyve; Habakuk könyvének kommentárja; a „nagy” Jesaja-tekercs (Ézsaiás-tekercs); a Szentély tekercs; és a Háború tekercs.


A legnagyobb lelet


A jelenkori, keresztény teológiai kutatásokat mindmáig meghatározó, legjelentősebb XX. századi leletegyüttest 1947 és 1956 között, a Holt-tenger környékén végzett régészeti ásatások hozták felszínre. Hét év alatt 11 barlangot tártak fel, amelyben az elsőhöz hasonló leletekre bukkantak. A barlangokat számokkal látták el aszerint, mikor kezdték el átvizsgálni, s ennek értelmében a 4-es barlang rejtette a legtöbb letetet. Csak itt ötszáz kéziratot találtak, tizenötezer darabban. A lezárt területen összegyűjtött tekercsek száma meghaladta a nyolcszázötvenet. A legnagyobb jelentőséggel a 4-es barlangban talált, 7,34 m hosszú Jesaja-tekercs (Ézsaiás) bír, amely javarészt egészben maradt.

A radiokarbon vizsgálatok szerint a tekercsek valamikor i. e. 1–2. századból, a Krisztus előtti időből származnak. A tudományos vélemények döntően megegyeznek abban: a tekercsek hagyományosan az esszénus közösség könyvtárát képezhették. Összesen közel ezer bibliai és egyéb korabeli írásos emléket (tekercs formában tárolt szent iratot), ezen belül 30 ezer töredékes információkat tartalmazó maradványt tártak fel – ezek jelentős részét a Jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzik.


Igazolódott

A holt-tengeri tekercsek mindmáig megosztják a tudományos és vallásos világot: a szkeptikusok például azt várták, hogy a rekonstrukció és a fordítás lezárultával jelentős eltéréseket tapasztalnak majd az ősi és a ma ismert bibliai szövegrészletek között. Ez a teória megdőlt: az igei szakaszok szövege kétezer év óta nem változott. Mindemellett számos teológiai összefüggés feltárása folyamatban van – immár akár bárki otthonról is elemezheti az ősi leleteket.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.