Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-02 10:27:00

Semmivé vált a béke

Nevezze bűnnek az idegengyűlöletet az egyház!

Az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust, a cigányellenességet és a korrupciót - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök szerdán este Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen.

A püspök a város zsúfolásig telt főterén mondott prédikációjában kiemelte: az egyháznak közreműködnie kell abban, hogy ne bántsanak senkit azért, mert "más a bőrszíne, a vallása, az anyanyelve vagy éppen a szexuális identitása". Fabiny Tamás idézte az idei Kirchentag (a német evangélikus összejövetelen) mottóját: Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben - Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is, majd hozzátette: ez a bibliai felhívás a világhoz való kötöttség veszélyeire hívja fel a figyelmet gazdasági, politikai, lelki összefüggésekben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy "a földi kincsek helyett a mennyeieket keressük, (...) nem tőkét, hanem bizalmat halmozzunk fel. Ebben a világban sok mindent elveszíthetünk, de ha Jézusnál maradunk, akkor teljes az életünk, és mindig vigaszra találunk", ezért "meg kell tanulnunk leválni a világról". Ez "érvényes az egyes ember és az egyház életére is". A püspök feltette a kérdést: "Miért fáj az egyházból való kilépés: az adó elmaradása miatt, vagy mert lelkeket veszítünk el?" Egyúttal arról is beszélt, hogy "a tőke mozgatja a gazdaságot", és "a szegényebb régiók és azok egyházai sok támogatást kaptak, amiért köszönet illeti az adományozókat".

Az evangélikus püspök "konzumidiotizmusnak" nevezte azt, amelynek során "gyanútlan embereket mind súlyosabb terheket jelentő hitelekbe hajszoltak bele", és "működött a tőkefelhalmozásnak az a módja, amelyben a privatizáció haszonélvezőivel kapcsolatban csak az első megszerzett millió eredetét nem illett firtatni". Emlékeztetett arra, hogy a korábbi, szocialista hatalom "a pártszervezeteken és besúgóhálózaton keresztül akart mindent ellenőrizni", és az egyházi vezetés is rákényszerült arra, hogy a szocializmusba vezető egyházról beszéljen. Aztán semmivé váltak olyan, korábban értéknek mondott fogalmak, mint "béke és biztonság", "osztály nélküli társadalom", vagy "békeharc" - mutatott rá.

A nyitó istentiszteleteken a szinti és roma népcsoportok integrációjának segítésére lehetett adakozni, az összegyűjtött pénzt az ezen közösségekben végzett diakóniai (szeretetszolgálati) munka támogatására, valamint a nyomor, a munkanélküliség és az írástudatlanság leküzdésére, illetve a szlovákiai evangélikus romák integrációjára fordítják. A közép- és kelet-európai lutheránus egyházak találkozóját 1991 óta háromévente rendezik meg lengyel, cseh, szlovák, magyar, osztrák és német hívek részvételével. Drezdában most számukra külön közép- és kelet-európai találkozóközpontot hoztak létre. Az ötnapos rendezvénysorozatra összesen 110 ezer résztvevőt várnak.

mti

 

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.