Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-19 21:00:00

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellentmondásos törvény miatt

Nem hagyják annyiban a kirekesztett egyházak

Az egyházi státuszukat elveszítő felekezetek szerint az új egyháztörvény kirekesztő, ellentmondásos és készek harcolni a maguk igazáért.

Alkotmánybírósághoz fordult 16 egyház, akik az új egyháztörvény miatt veszítették el státuszukat. Szerintük az új törvény ellentmondásos, és több száz felekezetet érint hátrányosan.


Mi lesz a szegényekkel?


Mint ismeretes, 2012. január 1-től csak 14 felekezetet ismer el az új egyháztörvény. A múlt hónapban elfogadott törvény miatt több, kisebb evangéliumi egyház és más csoportok került abba a kényszerű helyzetbe, hogy újra kell regisztrálniuk magukat. A Parlament csak azokat az egyházakat ismeri el, akik legalább 1000 tagot számlálnak és legalább 20 éve működnek. Az amúgy sem rózsás helyzetet tovább bonyolítjaaz a tény is, hogy a benyújtott kérelmeket kétharmados többséggel hagyják majd jóvá.

Az új egyháztörvény a mélyszegénységben élőket is súlyosan érinti, ugyanis az állam már nem nyújt támogatást a nem bejegyzett egyházaknak, nem részesülnek adókedvezményben, emiatt szociális támogatást sem adhatnak a rászorulóknak. A kritikusok szerint emiatt sok felekezet válik működésképtelenné, és az eddig, általuk támogatott szegények, többségében romák sem támaszkodhatnak majd ezekre az egyházakra.


Csak ez számít. Fotó innen

A most benyújtott levélben, amelyet az egyházak Orbán Viktor miniszterelnöknek, Schmitt Pál köztársasági elnöknek és a Parlament elnökének, Kövér Lászlónak is elküldtek azt írják: megdöbbenve értesültek arról, hogy több száz keresztény egyházat megfosztottak státuszuktól.A levélben azt is írják, hogy Orbán Viktor megsértette az egyházak tagjainak bizalmát. A felekezetek szerint az új törvény sérti a vallásszabadság alapelveit, és felszólítják a kormányt az etikátlan és alkotmányellenes jogszabály újragondolására.


Mindent a hatalomért?


Az új egyháztörvénnyel kapcsolatos nemzetközi kritika sem hízelgő. A befolyásos emberi jogokért küzdő csoport, a Freedom House szerint érthetetlen, hogy egy demokratikus ország ilyen diszkriminatív törvényt fogadhasson el – és különösen egy olyan, amely olyannyira nem régen szabadította fel magát a kommunista rendszer alól, amely minden vallásszabadságot elnyomott – állítja a FH washingtoni közleményében Paula Schriefer, a szervezet illetékes igazgatója. Ilyen jogszabály, amely előnyben részesít egyes vallásokat másokkal szemben, tipikusan olyan országokban bukkan fel, mint Oroszország vagy Malajzia, és összeférhetetlen a liberális demokráciákkal – tette hozzá. A FH a saját alkotmányában foglalt elvekre emlékezteti Magyarországot; ezek értelmében mindenki szabadon gyakorolhatja az általa választott vallást.

Thomas Melia, az az amerikai külügyi tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának vezetője múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy az új egyháztörvény aggodalomra ad okot. Szerinte a jogaszabály negatív hatással van a vallászsabadságra és feszült légkört teremt Magyarországon. Melia arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül az új egyháztörvényt. Az amerikai politikus azt is elmondta, hogy Magyarország az EU és a NATO fontos tagjaként, arra használja fel az abszolút kétharmados parlamenti hatalmát, hogy az alkotmányban a jelenlegi kormányt megerősítő változtatásokat iktasson be.


Akik tiltakoznak, rosszindulatúak?

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár egy nyilatkozatában azt mondta: Melia megjegyzései az információhiányról tesznek bizonyságot és rosszindulatú torzításokat tartalmaznak. A kormány szerint pedig szükséges az új egyháztörvény, így racionalizálják a rendszert, elejét veszik az adócsalásnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

 

– mi, BosNewsLife

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.