Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-17 15:22:00

Az oroszok többsége ellenzi, hogy államvallássá váljon a hitük

Nem akarják az államot az orosz ortodoxok

Fenntartja álláspontját a Moszkvai Patriárchátus arra nézve, hogy az államnak és az egyháznak nem szabadna összefonódnia.

Vszevolod Chaplin, az orosz Ortodox Egyház vallás és társadalom közötti kapcsolatok részlegének vezetője elmondta: nem akarják, hogy az orosz ortodox egyház az államapparátus részévé váljon. Ne akarják, hogy az egyház világi funkciókat vállaljon– tette hozzá.


Nem kell az állam

Chaplin a Sreda ügynökség közvéleménykutató felmérésének eredményére szólalt fel. Eszerint 1500 embert kérdeztek meg 44 orosz régióban, 100 településen. Az eredményekből az derül ki, hogy az orosz hívek 30 százaléka szeretné, ha államvallás lenne az ortodox vallás, 48 százalékuk ellenzi és 23 százalékuknak nem volt semmilyen véleménye.


Szoros kapcsolat. Kép innen

Az ortodox vezető elmondta: az egyház és az állam közötti kapcsolatok nem változtak az elmúlt évtizedekben a világi törvények és az egyház szabályozása miatt. Hozzátette: az a tény, hogy az ortodox egyház egyre növekszik Oroszországban még nem jelenti azt, hogy az államnak minden áron be kell avatkoznia.

 

mi, wwrn.org

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.