Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-19 12:01:00

Egyre aggasztóbb a helyzet az ázsiai országban

Napokig erőszakolták a fiatal keresztény nőt

A pakisztáni keresztények aggodalmukat fejezték ki a közelmúltban kiújult emberrablások és nemi erőszaktételek miatt. Az országban nemrégiben gyilkolták meg a kormány keresztény miniszterét.

A legutóbbi áldozatok között volt Sehar Naz is, egy 24 éves keresztény munkavállaló, aki a pakisztáni Életbiztosító Társaságnál dolgozott az ország Punjab tartományában. A lány elmondása szerint május 23-án szerezte sérüléseit, amikor állítólag elrabolta és megerőszakolta egy pakisztáni katonatiszt. A lány nyíltan beszélt a támadásról egy független jogi csoportnak, akik olyan keresztények ügyeivel foglalkoznak, akiket hitük miatt üldöznek Pakisztánban.


Négy napon keresztül tartott az erőszak

Naz a jogi szervezetnek elmondta: a bajok akkor kezdődtek, amikor idén április 14-én találkozott cégének körzeti képviselőjével, ahol egy magát katonatisztnek valló férfi is megjelent. Ez a férfi a személyazonosító igazolványukat követelte, mondván: telefonhívást kapott, hogy ellenőrizze őket. Mivel egyiküknél sem volt irat, a férfi Nazt egy házba hurcolta. A lány állítja: többször megerőszakolták Faisalabad és Punjab városokban, egyik helyről a másikra hurcolták. A megaláztatások négy napon át tartottak. Végül a Faisalabadi vasútállomáson hagyták.
 

Gyakori az emberrablás és a nemi erőszak

Mint kiderült, valóban a pakisztáni hadsereg egyik parancsnoka, Rana Alif rabolta el Nazt. Állítólag azzal fenyegette meg a halálra rémült lányt, hogy felrobbantja a szülei házát, ha valakinek szólni mer a történtekről. Sem a hadsereg, sem a katonatiszt nem reagált a helyi média megkeresésére. A rendőrség és az orvosok megállapították, hogy valóban nemi erőszak történt, de ennek ellenére sem vették őrizetbe az állítólagos elkövetőt.


Elrabolt tinédzserek

Naz esete nem egyedi. Korábban kiderült, hogy egy másik pakisztáni keresztény tinédzsert is fogva tartott egy befolyásos muszlim család egy faluban Sheikhupura város mellett, Pandzsáb tartományban. A 17 éves Maryam Masih-ot azért tartották fogva május 17-e óta, mert a lány bátyja állítólag megszökött egy muszlim családból származó nővel- keresztény létére.

A helyi keresztények szerint a körnéyken 1000 keresztény családra 1800 muszlim család jut. A keresztény család elmondta: megpróbálták bevonni a helyi rendőrséget, de azok inkább nem avatkoztak bele. Emlékeztették őket a két évvel ezelőtt történtekre, amikor Gojra városában a muszlim csőcselék elvenen égetett meg keresztényeket. Állításuk szerint káromolták az iszlámot, ezért gyújtottak fel hét embert.
 

Súlyos konfliktusok a muszlimok és keresztények között

Az emberrablások akkor kezdődtek Pakisztánban, amikor az egyetlen keresztény minisztert Shahbaz Bhattit agyonlőtték fegyveresek. A márciusban meggyilkolt politikus egyetlen bűne az volt, hogy nyilvánosan kampányolt az ellentmondásos istenkáromlást büntető törvények ellen.  Januárban saját testőre gyilkolta meg Salman Taseert, a Punjab tartomány kormányzóját. Bhatti dicsérte a kormányzót, amiért felemelte szavát az iszlám jog ellentmondásai miatt és a gyilkosságot barbár cselekedetnek minősítette. A 175 millió lakosú Pakisztánnak a hivatalos becslések szerint mindössze 5 százaléka keresztény, akik régóta panaszkodnak a hátrányos megkülönböztetés miatt.


 

Kozma Zsuzsanna/ religionnews.blog.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.