Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-27 09:01:00

Politika és médiaháború: történelmi státusz életre-halálra

Mit tartalmaz a Hit Gyülekezete-Fidesz paktum?

Ismét a politikai kommunikáció első vonalában a Hit Gyülekezete. A média-hadműveletek mögött egyetlen kérdés áll: történelmivé dicsőül-e a kisegyház? A Heti Válasz elemzése cáfol is, nem is.

A Heti Válasz május 26-i száma (címlappal támogatva) Hatalom és dicsőség címmel kiemelt összeállítást közöl a Hit Gyülekezete és a Fidesz viszonyrendszeréről. Mint az a döntés előtti csendhez hűen várható, egyértelmű végső állásfoglalás nélkül: „nem kell tartani attól, hogy a kabinet elvtelen alkut köt”. Az egyházzal kapcsolatos közéleti izgatottság oka immár egyetlen kérdésre szűkül: a vallási közösség vajon magáénak mondhatja-e a vágyva-vágyott „történelmi” kategóriát.
 

Ennyit (sem) tudunk

Jelenleg a témában az egyetlen, köz számára is nyilvános fogódzót Szászfalvi László egyházügyi államtitkár, három héttel ezelőtt – érdekes mód szintén a Heti Válaszban publicitást nyert – nyilatkozata adja: „a Hit Gyülekezete pedig eddig minden volt, csak bevett felekezet nem. Miért nem elég, ha ők a második kategóriába kerülnek? – Szerintem a második kategória mindkét esetben megfelelő keretet jelentene”.

Az már csaknem bizonyos, hogy az egyház-státusz nem lehet kérdéses, erről maga az államtitkárság nyilatkozott az MTI-nek két hete: „a tervek szerint a jövőben az egyházi bejegyzés alapvető feltétele lesz, hogy az egyház elsődlegesen vallási tevékenységet végezzen, legalább húsz éve működjön Magyarországon (...) és legalább ezer természetes személy tagja legyen”. Ám úgy tűnik: a történelmi kategória ügyében a végső döntés a kormányzat kezébe kerül: „Nem lesz kritérium a 25 ezres taglétszám a történelmi egyházaknak az új egyházi törvény tervezete szerint (…) a korábbiakban gondolkodtunk azon, hogy létszámhoz, akár 25 ezer főhöz kössük a történetiség elismerését, de hamar kiderült, hogy ez nem járható út”.

Mint az a legfrissebb, Fidesz-közeli Hit Gyülekezete-elemzésből kiderült: a legmagasabb nívót és a közösség számára a jelenlegi egzisztenciát biztosító státus megszerzése nem objektív és egzakt (teljesíthető/teljesíthetetlen) normák kérdése lesz. A végleges döntésig tartó, sejthetően igen rövid idő alatt újra vegytisztán politikai érdekek, előnyök és esetleges félelmek mozgásterében kell játszania az immár a kormányzat által is közéleti szempontból megkerülhetetlennek titulált közösségvezetésnek és a törvényalkotóknak.


Rokonok


Beszédes azonban az első pillantásra nyílt támadásnak tűnő elemzői logika: előkerül a gyülekezetet csaknem másfél évtizede nyíltan kritizáló, Bartus László-féle sejttetés: „a Fidesz már tavaly mefisztói alkut kötött az egyházzal”, miszerint vállalták az egyébként önmagában életképtelen, ám korábban bokros hites támogatást bíró MDF kivéreztetését, cserébe övék a történelmi státusz.

Szóba kerül a gyülekezet házi televíziójaként üzemelő ATV politikai egyensúly-szerepe, a nyilvános PR-t pedig a hírigazgató szájába adják, aki történetesen Németh Szilárd, a vezető lelkész fia. Az utód egyértelművé teszi: az ATV kimondott üzleti érdeke az ellenzékiség. Kiderül az is, hogy a tévét közvetetten tulajdonló kft. ügyvezetője nem más, mint Németh Sándor lánya. Ezzel együtt egy felülről olajozott ellenzékiség sem éppen megvetendő a zuhanó népszerűséggel számolni kénytelen Fidesz számára. A kormányzat kontra Gyülekezet játszma végkimenetelét „megnemtámadási szerződésben” valószínűsíti a kormány-közeli médium, bár a sajátos végkövetkeztetés (lesz, ami lesz) előtt ott áll súlyos érvként a könyörtelen cáfolat: a legtöbb jel arra mutat, hogy jó lesz az a második hely.

Minden, eddig rendelkezésre álló nyilvános ismeret arra mutat: a gyülekezet jövője több szempontból is Orbán Viktor kezében van, akinek nem mindegy, milyen döntést hoz. A neoprotestáns közösség felemelésével évtizedes bosszúságokat kell elengednie a semmibe úgy, hogy közben a legközelebbi támogatóitól lesz kénytelen távolodni (a valóban történelmi egyházaktól, akiket Szászfalvi államtitkár  legutóbb a kormány stratégiai szövetségeseiként említett.) A kitaszítással, viszont olyan ellenséget szerez, ami kényelmetlenebb egy cipőbe került kavicsnál.

 

 -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.