Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-03 15:00:00

Krisztus újabb vértanúi Északkelet-Kenyában

Misszionáriusokat öltek a menekülttáborban

Lelőtték az Északkelet-Kenyában szolgáló, Lutheránus Világszövetség által működtetett Közösségi Béke és Biztonsági Szolgálat (CPST) két vezetőjét az elmúlt héten. A Dadaab menekülttábor biztonsági erőit megerősítették.

Tragédia rázta meg a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) által működtetett dadaabi (Északkelet-Kenya) evangélikus missziót: a Közösségi Béke és Biztonsági Szolgálat két vezetője is életét veszítette egy, a szélsőséges muszlimok által elkövetett, fegyveres támadásban. A menekültek által szervezett biztonsági szolgálat több mint 463 ezer szomáliai menekült, férfi, nő és gyermek testi épségéért felelős.


Még senkit sem tartóztattak le

A tábor menedzsmentjétől származó információk szerint múlt csütörtökön lelőtték Ahamed Mahmoud Mohamedet, a CPST által biztosított, Hagadában lévő menekülttábor vezetőjét. Két ismeretlen személy a házához közel támadt rá, amikor este munkából hazatért. A tettesek aztán egy rájuk várakozó személygépkocsival tűntek el. A rémálom megismétlődött: január elsején a CPST egyik szekciójának vezetőjét lőtték le az Ifo táborban. A helyi rendőrség vizsgálja az eseteket, de eddig még nem tartóztattak le senkit sem az ügyben.

Mohamed már három éve vezette a Hagadera CPST-tábort, együttműködve az Egyesült Nemzetek menekültügyi vezetőivel, a kenyai vezetőséggel. A menekültek közösségében rendkívüli tiszteletnek örvendett, mindenki elfogadta vezetőnek.

„Gondolataink és imádságaink a CPST vezetőivel vannak” – nyilatkozott az esettel kapcsolatban Lennart Hernander, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Kenya-Djibouti programjának koordinátora, aki egyben a Dadaab menekülttáborok felelőse is. Hernander elmondta: a világ legnagyobb menekülttáborában a CPST közösségi rendőrsége, amely a tábor tagjainak önkénteseiből áll, továbbra is jól végzi feladatát. Az LVSZ a CPST továbbra is bízik a vezetőségben.


Védenek, beavatkoznak


A CPST munkatársai éjjel-nappal őrzik a táborokat és az ott lakók közötti nézeteltérésekkor beavatkoznak, valamit védik az emberek biztonságát és vagyontárgyait is. A munkatársak képzési programban vesznek részt amellett, hogy az LVSZ táborokban rendkívül fontos munkát végeznek. A tragikus események felderítésében azonban szorosan együtt fognak működni a helyi rendőrséggel, valamint az ENSZ erőkkel.

A dadaabi menekülttábort még 1991-ben hozták létre, akkor 90 ezer menekült számára. Szomáliából azonban folyamatosan érkeznek a menekültek, így a tábor lakossága jelentősen megemelkedett. A tavalyi, afrikai események következményeképp a nyári hónapokban például naponta ezer emberrel bővült a védelmet kérők száma.

 

H. Zs.
(Forrás: evangelikus.hu)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.