Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-23 15:30:00

Egyházi vezetők elmondták

Mi a legfontosabb az ünnepekben?

A család és a szolidaritás jelentőségét hangsúlyozták, valamint az embereknek szóló biztos fogódzóról és az egymás felé fordulásról beszéltek egyházi vezetők az MTI-nek karácsony alkalmából adott interjúikban.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kiemelte, hogy a karácsonyi ünneplés mindig is a családi meghittség legnagyobb napja volt, ez a legszebb alkalom a családi együttlétre. Mint mondta, karácsonykor azt is ünnepeljük, hogy Isten állást foglalt a család mellett. Jézus szegénynek született, egy elnyomott, kis nemzet fiaként, lemondott arról, hogy kényelmes körülmények között nevelkedjen, arról azonban nem mondott le, hogy családban nőjön fel - tette hozzá az esztergom-budapesti érsek.

Úgy fogalmazott: "Isten értékítélete szerint tehát a család hozzátartozik az emberiséghez. Ma már egyre jobban kimutatják azt, hogy a közösségi viselkedés értékeit leginkább a családban tudjuk elsajátítani, a szolidaritást, az egymásra való odafigyelést, egymás szeretetét, segítését, megértését". Erdő Péter kitért arra, a család évét egyrészt azért hirdették meg, mert II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtt adta ki a Familiaris Consortio kezdetű apostoli buzdítást, amelyet az év során újratanulmányoztak, másrészt pedig azért, mert a családok ma nagy bajban vannak, az ország lakossága csökken, a gyermekvállalástól nagyon sokan visszariadnak.

A bíboros kiemelte: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a magyarországi fiatalok több gyermeket szeretnének, mint amennyit ténylegesen vállalnak. Az emberekben tehát van családszeretet, csak az egzisztencia bizonytalansága visszatartja őket. Az egyház ehhez kapcsolódóan újra és újra hangsúlyozza, hogy az emberi élet nem csak az anyagi javakkal mérhető - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.


Sötét, kijózanító kép


Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek arról beszélt: karácsony története a biztos fogódzót, az orientációt mutatja az embereknek, miközben felhívja a figyelmet a legnagyobb válságra, a bűnös ember meghasonlott állapotára.
A református püspök szerint ebből a történetből kiviláglik, hogy "az ember nincs azon a helyen, amelyre Isten teremtő akarata rendelte; összekuszálódtak a kapcsolatai", ezért "a karácsonyi történet nagyon is válságtörténet", amely sötét, kijózanító képet fest a világról. Ugyanakkor aktuális ma is, mert arra döbbenti rá a társadalom tagjait, hogy az akkori rendezetlen viszonyok érvényesek most is - tette hozzá a lelkészi elnök.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: Krisztus villámhárítóként hordozza az emberiség összes nyomorúságát annak érdekében, hogy "az emberek ne egymásnak tegyék nehezebbé az életet".
Luther Márton reformátor szavait idézve a református püspök kiemelte: "Isten azért lett emberré, hogy belőlünk, gőgös, boldogtalan kis istenekből valóságos embereket teremtsen".
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek azt mondta: karácsony üzenete az egymás felé fordulás; kétezer évvel ezelőtt Isten odafordult az ember felé Jézus alakjában, megteremtve ezzel a lehetőséget arra, hogy az ember is odaforduljon Isten felé.
Meglátása szerint Jézus Földre jöttével "megtalálhatták egymásban a testvért a különböző embercsoportok", és a példájukat követve ugyanezt tehetik ma is az egyes nemzedékek, a különböző népek és akár az eltérő politikai irányvonalak támogatói is.

Az evangélikus elnök-püspök kitért arra, hogy az első karácsony éjszaka krízishelyzetben találta a világot: Jézus születésekor a családja hajléktalan és menekült volt, a válságot tekintve az akkori állapot pedig hasonlított a maihoz. Gáncs Péter kiemelte, hogy Isten akkor mentőövet dobott a krízishelyzetben lévő emberiségnek: Jézus születésével a Megváltó, a Megtartó belépett az emberi történelembe, "felvállalva az emberi élet nyomorúságát".


MTI

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.