Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-30 10:03:00

David Wilkerson autóbalesetben vesztette életét

Meghalt a világválságot, a cunamit és 9/11-et megjósoló próféta

David Wilkerson jövendöléseiben biblikus intések is hangsúlyt kaptak. A pünkösdi lelkész kiterjedt ifjúságmentő missziót végzett. E héten vesztette életét autóbalesetben.

David Wilkerson sok egyéb szolgálata mellett – hívei szerint – a jövőbe látás képességével is bírt. A  Látás című könyve kisebb részben „prófécia”, nagyobb részben pedig a társadalmi-politikai trendek felismerése, a már létező jelenségek kiteljesedésére való figyelmeztetés.


Gazdasági zűrzavar és a bőség ideje

Wilkerson elsőként gazdasági zűrzavart jósol, vezető vállalatok összeomlását látja, különös tekintettel az autóiparra. A General Motors, a világ legnagyobb gépjárműgyártó cége 2009 közepére fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kért az amerikai kormánytól. Hasonló sorsra jutott az egyik legnagyobb autóipari beszállító, a Ford kulcsfontosságú partnere, a Visteon is. (2010 végére mindkét cég befejezte az átszervezést, és újra megjelentek a New York-i tőzsdén.)
Az 1973-ban megjósolt gazdasági zűrzavar az utóbbi évek világválságában látszik beteljesülni, amiről azt sem tudjuk, hogy kilábaltunk-e már belőle. David Wilkerson arra is figyelmeztet, hogy a bőség idején ne adósodjunk el.


Előre látta a japán tragédiát?

A könyv előveszi a drasztikus időjárási eseményeket is: legérdekesebb megállapítása, hogy egy nagy erejű, eddig nem látott rombolással járó földrengés fogja megrázni az Egyesült Államokat, és elképzelhetőnek tartja, hogy ezt egy másik rengés előzi meg „talán Japánban”. Ugyancsak leírja, hogy egy sor olyan időjárási jelenségnek lehetünk tanúi, amire korábban nem volt példa, és hogy sokaknak támadhat az az érzésük, miszerint „valaki valahol babrál a természettel”.

A végidők jelei közé sorolja, hogy özönvízként árad majd a szexuális szenny a társadalomra. A kábeltelevíziós csatornák keménypornó által vonzott nézettségével a vezető állami csatornák is lépést akarnak tartani, ezért a jogi korlátokon belül igyekeznek majd a főműsoridőbe is annyi szexet és erőszakot szorítani, amennyit csak lehet. Ugyanígy figyelmeztet a homoszexualitás járványszerű terjedésére, valamint arra, hogy „rengeteg fiatal házasságon kívül él majd együtt valakivel”.
Beszél az egyházi szolgálattevők erkölcstelenségéről és hangsúlyozza, hogy a válás lassan és fokozatosan a lelkészek körében és az evangéliumi gyülekezetekben is mindennapinak fog számítani, a szinte földalatti mozgalomként szerveződő igazi Jézus-hívők pedig tüskeként bökik majd a szellemi paráznaságban élő egyházak oldalát.


Drogok, alkoholizmus és ifjúság

Az ifjúsági problémákról is beszél, első helyen a tinédzsereknek a képmutató szülők irányában érzett gyűlöletével. Szól a szexuális gátlásokat is csökkentő kábítószerek terjedéséről, de ennél nagyobb problémának látja a tizenévesek között elhatalmasodó alkoholizmust.

Az egyházzal foglalkozó fejezet szerint a liberális ökumenikus protestánsok és a Katolikus Egyház uniójaként létrejön majd egy világegyház, ami csak nevében lesz szellemi, valójában inkább szociális érzékenységében, politikai befolyásában és jótékonysági akcióiban érződik majd az ereje. Az új befogadó egyház homoszexuálisokat és leszbikusokat is lelkésszé avat, és nem hivatalosan okkult praktikákat is beemel majd a rítusai közé.

„Egyre több filmkészítő törekszik majd a puritán erkölcsi értékek lejáratására. Sok támadás éri majd az evangéliumot prédikáló gyülekezeteket és szolgálattevőket, miközben az okkultizmusnak és a spiritizmusnak nagy népszerűséget teremtenek” − áll A Látásban.


Jelenések könyve


Az ezt követő fejezet sorra veszi a Jelenések könyvének 16. fejezetében szereplő hét csapást. Az első, a fekély szerinte egy új nemi betegség következménye lehet. A bizonytalansága érezhető, mert az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekvő sugárzás okozta bőrrákot is megemlíti okként, de tény, hogy a 80-as években megjelenő AIDS egyik legismertebb tünete a Kaposi-szarkóma, ami a bőrfelületet elborító sebekkel jár.

David Wilkerson a próféciák mellett üzenetet fogalmaz meg mind a felkészültek, mind a felkészületlenek számára. Ennek a hangvétele kevésbé profetikus, sokkal inkább igehirdetés és az evangelizáció.


Teológiailag vitatható

A kereszténység nem egységes abban a kérdésben, hogy a jövendöléseknek van-e létjogosultságuk a kánon, vagyis az isteni kinyilatkoztatás (a Szentírás) lezárása után. Az álláspontok három csoportba oszthatók. Az első, talán legelterjedtebb nézet szerint  a Biblia szövege éppen elégséges üzenetet tartalmaz a jövőre nézve, és aki ehhez bármit hozzátesz, bűnt követ el; a látomások kora is lezárult a Zsidókhoz írt levél 1, 1 alapján. Eszerint a teológiai álláspont szerint a prófétaság értelme az egyháztörténelem jelenlegi szakaszában nem a jövendőmondás, hanem a Jézus Krisztusról szóló biblikus tanúságtétel. 

A második nézet, amely főleg pünkösdi-karaizmatikus körökben elterjedt, hogy  ma is létezik prófétai „karizma” (ún. kegyelmi ajándék: Istentől adott képesség a szolgálatra), vagyis látomások és egyéb csodás jelek által Isten megmutatja a jövőt egyeseknek, akár sokaknak.

A harmadik álláspont az, hiogy általában nem létezik keresztény jövendőmondás, de amennyiben a magát prófétáa nevező személy a Szentírással összhangban levő dolgokat állít a jövőre nézve, az alapos vizsgálattal efogadható.

Ki volt David Wilkerson?

David Wilkerson amerikai evangélista 1931-ben született; New York Cityben a manhattani felekezetközi Times Square Gyülekezet alapítója. A keresztényeket nem sorolta felekezeti skatulyákba, ezért széles tömegeket képes volt megszólítani. Munkáját vidéki lelkészként kezdte, majd 1958-tól egymással versengő és időnkét véresen leszámoló, városi bandákba tömörülő, kábítószerező fiatalok iránti szolgálatra érzett indítást. Teen Challenge elnevezéssel fiatalokat mentő és a társadalomba integráló hálózatot alapított, amely százezrek életét változtatta meg. 

 

Kis Ferenc Balázs, mi  

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.