Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-22 09:31:00

Bérzarándok

Megélhetési zarándokok a Kába kőnél

Arab források szerint az idei ramadán zarándokai között szép számmal akadtak olyanok, akik hittársaik helyett pénzért vállalták ezt az igencsak emberpróbáló feladatot. Ők a bérzarándokok, akiknek egyre nő a számuk.

A bérzarándokok mintegy 20-40 ezer forintnak megfelelő összegért végzik el mások helyett az umrát, a kis mekkai zarándoklatot.  Az iszlám vallás lehetőséget ad arra, hogy a beteg, vagy egyéb más okból a zarándoklat megtételére képtelen hívő megkérhesse rokonát, barátját, hogy teljesítse nevében az umrát. Ez az úgynevezett kis zarándoklat nem tartozik a moszlimok fő kötelességei közé, az év bármely időszakában elvégezhető, viszont ugyanúgy el kell utazni a mekkai Nagymecsethez, illetve az udvaron fölállított fekete gránittömbhöz, a Kába kőhöz. (Amely gránittömb a legenda szerint eredetileg hófehér volt, de az emberek bűnei miatt megfeketedett.) 
 

S ha már így is, úgy is utazni kell, ezért sokan összekötik az umrát a háddzs-zsal, amely viszont kötelező. (A háddzs, azaz a nagy zarándoklat célja Mekka meglátogatása istenszolgálat céljából, amelynek során a hívő többek között körbejárja a Kába követ, az Arafa, illetve a Muzdalifa völgyében éjszakázik, kavicsokat dobál Mínában, és mindeközben folyton imádkozik.)
 

A mostani zarándokúton is szép számmal akadtak hívőket helyettesítő rokonok, barátok, de az Arab News című lap jelentése szerint az eddiginél is többen vettek részt „megélhetési” zarándokok, akik pénzért vállalták a feladatot. Gyarapodó számuk egyre komolyabb gondot jelent a vallási vezetőknek, hiszen előbb-utóbb meg kell válaszolni azt a kényes kérdést: bűn-e pénzt kérni az ilyen istenszolgálatért.
 

Valló László


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.