Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-12 15:30:00

Nagyban folynak a világifjúsági találkozó előkészületei

Magyarok Madridban: 1650 fiatal a JMJ-n!

Az összes magyar egyházmegye fiataljai részt vesznek a Madridi Ifjúsági Világtalálkozón, amiből a határon túliak sem maradnak ki: 1650-en már biztos, hogy képviselik hazánkat a találkozón.

Az összes magyar egyházmegye fiataljai részt vesznek a jövő héten kezdődő, madridi Ifjúsági Világtalálkozón, amiből a határon túliak sem maradnak ki. Szatmár, Nagyvárad, Gyulafehérvár és Munkács fiataljaival együtt 1650-en mennek Madridba, ebből 1200-an a magyar egyházmegyékből és 250-en a határon túlról, kétszázan pedig kisközösségekkel, szerzetesrendekkel – írja a Magyar Kurír.

Emellett több kisebb csoport utazik, például az Emmanuel, a Chemin Neuf, a Verbum Dei, a Schoenstatt családmozgalom vagy épp a Neokatekumenális Út, a ferencesek és a jezsuiták szervezésében, egyénileg kiutazók is vannak a résztvevők közt. Szinte minden egyházmegye tartott előtalálkozót is.

Előtalálkozókat szerveztek Spanyolországban is az egyházmegyék, például Terrassa, Valencia, Girona, Ciudad Real, Valencia, Zaragoza városában. És előtalálkozónak adott otthont Guadarrama (Chemin Neuf Közösség), Paray-le-Monial (Emmánuel Közösség), valamint Loyola (Magis – jezsuiták).

Madridban a résztvevők közös, nagy szálláshelyeken laknak majd, így sportcsarnokokban, iskolákban, plébániákon. A találkozó programjában szerepel magyar katekézis, amelyet a San Antonio del Retiro-plébánián tartanak az eredeti program szerint, de mivel ide csak hatszáz ember fér be, ezért lehet, hogy más helyszinen is lesz magyar nyelvű katekézis. A katekéziseket Bíró László püspök, Böcskei László nagyváradi főpásztor és Kocsis Fülöp görög katolikus püspök tartja majd. Ternyák Csaba egri érsek részt vesz a guadarramai előtalálkozón.

A 13 ezer önkéntes, köztük 31 magyar augusztus 8-tól dolgozik a spanyol fővárosban. A magyar zarándokcsomagban megtalálható a zarándok-kalauz, az Adoremus különkiadása, kalap, kulacs, póló, rádió és badge. Augusztus 17-én, délután MEKT filmbemutató lesz, amelyet először Nagymaroson mutattak be, a tavaszi ifjúsági találkozón. Továbbá fellép az International Priest Band, amelynek magyar tagja Fábry Kornél kaposfüredi plébános.

A magyar előkészületek főszervezője az MKPK Ifjúsági bizottsága – Gábor Miklós, az MKPK IB irodavezetője, és Nobilis Márió, az MKPK IB Tanácsadó Testületének titkára, valamint az egyházmegyei ifjúsági referensek – volt, segítőik pedig a Katolikus Ifjúsági Mozgalom önkéntesei. Ők voltak azok, akik több napon készítették elő például a zarándokcsomagokat is. A találkozó sajtós munkatársai közt is ott vannak az önkéntesek. Ők frissítik rendszeresen a www.madrid2011.hu oldalát, spanyolul, angolul és más nyelveken a www.madrid11.com oldalról lehet tájékozódni.

 

Magyar Kurír

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.