Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-05-08 19:40:00

A 95 tételt is megörökítették

Luther Mártont kőbe vésték

Szobrot állítottak Luther Mártonnak, a reformáció nagy alakjának a Vas megyei Répcelakon. Veres Gábor szobrászművész alkotását a reformáció félezer éves évfordulójához közeledve avatták fel.

 Az ünnepség előtt a település evangélikus templomában tartottak istentiszteletet, amelyen Ittzés János püspök hirdetett igét. A templomot zsúfolásig megtöltötték a hívek, sőt a mellette felállított sátrat is, hiszen ezen a napon tartották a vasi evangélikus gyülekezetek Gusztáv Adolfról elnevezett hálaadó napját is, amelyre több száz vendég érkezett.

A mészkő talapzaton álló, bronzból készített mellszobor Luther Márton portréját örökíti meg. Hátterében egy mészkő táblára vésték 95 tételének pontjait magyarul és németül. Szászfalvi László a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a szobor felavatója ünnepi beszédében kijelentette: Luther Márton a reformáció olyan szellemóriása volt, akinek hatása felbecsülhetetlen, tanítása pedig aktuális a jelenben is. Az evangélikusság ma is meghatározó a magyar nemzet intellektuális erőterében, legyenek tagjai akár magyarok, akár németek, vagy éppen szlovák származású, velünk élő evangélikusok – mondta az egyházügyi államtitkár.

A reformáció 500 éves évfordulójához közeledve Luther tanácsai még aktuálisabbak és még fontosabbak, egyenként, de közösségként is szükségünk van a megújulásra – fogalmazott Szászfavi László. Nem véletlen, hogy Magyarország új alaptörvényének egyik legfontosabb üzenete: a gazdasági és  társadalmi megújulás nem valósulhat meg lelki és szellemi megújulás nélkül – fűzte hozzá. A szoboravatás koszorúzással zárult, a megemlékezés virágait azonban az egyre jobban szemerkélő eső miatt már a szokásos protokoll mellőzésével helyezték el a résztvevők.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.