Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-16 08:00:00

„Szerintem ez a tiltakozás nagyszerű. Támogatnunk kell őket.”

Londoni lelkész a tüntetők mellett

Leytonstone egyik lelkésze azt mondja: a környéken élők sorsának megismerése indította arra, hogy lelkes támogatója legyen a Szent Pál Katedrális előtt gyülekező „foglald el” mozgalomnak.

Egy londoni lelkész szerint a Foglald el a Szent Pál teret tiltakozás „fontos”.  A lelkész szólalt fel a legerőteljesebben az egyházi körökben a tiltakozók mellett, akik október óta a téren laknak.

A vegyes hátterű tiltakozókat a New York-i „Occupy Wall Street” (Foglald el a Wall Streetet) mozgalom ihlette; a társadalmi igazságtalanság, a gazdasági egyenlőtlenség és a vállalatok mohósága miatt tiltakoznak. Sokan azonban bírálják őket, amiért egy jelentős turistacélpont és a vallásgyakorlás helyszíne közelében ütötték fel a sátraikat.


Megosztott vallási vezetők

A vita olyannyira elmérgesedett, hogy a székesegyház kancellárja és dékánja egyaránt lemondott. London önkormányzata és az egyházi tisztviselők először jogi lépéseket tettek a tiltakozók eltávolítása érdekében, aztán felfüggesztették a folyamatot.

Harker tisztelendő viszont rendszeresen látogatja a tábort, hogy szolidaritását fejezze ki a tiltakozókkal. Szerinte ugyanis „alapvető” kérdéseket tesznek fel, és ezekre széles körben
figyelnie kell a társadalomnak.


Reformokat akarnak, nem háborút

„Két okból váltam aktívabbá. Először is a tiltakozás és a tiltakozók olyan kérdéseket vetnek
fel, amelyek teljesen normálisak és fontosak ezen a környéken. Másodszor, úgy éreztem,
lépnem kell valamit, mert a székesegyház nagyon rosszul kezelte a dolgot, például bezárták a
kapukat, noha most már nyilvánvaló, hogy erre semmilyen okuk nem volt.”

A lelkész szerint az olyan megközelítés, mint például a középosztálybeli tiltakozók számolgatása, csak arra szolgál hogy elvonja a figyelmet. Szerinte a tiltakozók többsége a kapitalizmus megreformálását, nem eltörlését szeretné.

„Ma beszéltem egy kertésszel, aki jó néhány munkát elveszített itt a környéken, mert az idősebbek már nem tudják megfizetni, aztán egy fiatal lánnyal, aki most szerezte meg a főiskolai diplomáját, de nem talál állást. Rengeteg ember van itt, akiknek filléres gondjaik vannak, mások viszont – emberek és szervezetek – hihetetlen mennyiségű pénzt keresnek, olyan sokat, hogy annyira nyilván nem lehet szükségük. Szerintem ez a tiltakozás nagyszerű. Támogatnunk kell őket.” Hozzátette azt is, hogy a katedrális és a tiltakozók hamarosan megállapodnak abban, mikor fejezik be a „térfoglalást”.

 

mi

Forrás: The Guardian

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.