Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-20 14:37:00

103 éves apácával találkozik a Szentatya

Középszerűség helyett radikális evangéliumi szeretet

Radikális evangéliumi szeretettel kezelhető a modern társadalom Isten-amnéziája – mondta XIV. Benedek pápa egy spanyol kolostorban tett, mai látogatásán. Több száz fiatal apácával imádkozott együtt.

A pápa a világhírű El Escorial kolostorban és királyi kastélyban tett látogatást. A Szent Lőrincről elnevezett történelmi épületkomplexum az UNESCO Világörökség részét képezi, emellett igen fontos vallási történelmi helyszín: II. Fülöp király uralkodása alatt, a 16. század közepén védte a katolikus hitet a protestanizmus és a reformációellen. A kolostorban Ágoston-rendi szerezetesek élnek, akik az épületegyüttesben levő iskolában tanítanak, valamint a közelben levő egyetemen oktatnak.


A hit mindenek előtt


XIV. benedek pápát Antonio Maria Rouco Valera madridi bíboros és több száz fiatal szerzetesnő köszöntötte. A pápa beszédében elmondta: az oktatást a szeretet, az ész és a hit kell vezérelje, nemcsak képzést kell nyújtani a fiataloknak. Hozzátette: a fiataloknak hiteles tanárokra van szükségük. A Szentatya arra buzdította az összegyűlt apácákat, hogy továbbra is a Krisztus iránti elkötelezettség, a hit vezérelje őket hivatásukban. A pápa kiemelte, hogy tanúságtételük igencsak fontos napjainkban, mert Isten neve egyre kevesebbszer hangzik el, kezd feledésbe merülni. Hozzátette: egyfajta amnézia, emlékezetkiesés figyelhető meg, egyre többen fordulnak el a kereszténységtől. A pápa szerint a hit Istentől kapott kincs, amelyet egyre többen utasítanak el.


Istennek szentelt élet. Fotó innen

XIV. Benedek beszédében hangsúlyozta, hogy a középszerűség helyett evangéliumi radikalizmusra van szükség, amelynek az Istennek szentelt életben kell megnyilvánulnia. A szerzetesnőkhöz intézett szavaiban a Szentatya kiemelte azt is, hogy Isten életszentségre szólítja őket, feltétel nélkül kell Jézust követniük.


Felélesztené a katolikus tüzet

A 84 éves pápa és a Vatikán szándéka újra feléleszteni a kereszténységet azokban az országokban, amelyek kezdik elveszíteni keresztény, hagyományosan katolikus gyökereiket. A Vatikán szerint Spanyolország az egyik legfontosabb helyszín, az egyre terjedő szekularizáció itt is megvetette lábát. Az ország kiemelt fontosságátjelzi az a tény is, hogy a pápa 2005-ös beiktatása óta harmadszor tesz látogatást a híresen katolikus spanyoloknál. A Szentatya megköszönte a szerzetesnők elkötelezettségét isten iránt és szent hivatásukat Mária oltalmába ajánlotta.

Szombaton egy különleges eseményre is sorkerül: a 103 éves Teresita nővér 84 éve, pont azon a napon vonult kolostorba, mint amikor Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa született;1926. április 16-án. Az apáca nagyon hosszú idő után hagyja el kolostorát, hogy Madridban találkozzon a Szentatyával.

A Madridban rendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó 1,5 millió katolikus fiatalt vonzott a spanyol fővárosba. A hatalmas rendezvény vasárnap ér majd véget, a záró szentmisén a pápa elbúcsúzik a fiataloktól, azzal az üzenettel, hogy tegyenek tanúságot a Krisztusba vetett hitükről az egész világon.

 

– mi (forrás: The Telegraph)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.