Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-01 14:30:00

Ázsiában készítették fel a jelölteket a jövőre

Koreaiak pásztorolnának magyar romákat

Két leendő roma lelkipásztor is eljutott a Dél-koreai Kwangjuban működő Wolgwang (Holdfény) Presbiteriánus Gyülekezet konferenciájára. Az ázsiai keresztények szerint a roma-magyar kapcsolatok rendezésében szerepe lehet a koreai közösségeknek.

A tizenkétezer fős Wolgwang (Holdfény) Presbiteriánus Gyülekezet vezetője, Kim Ju-su lelkipásztor álmodta meg azt a nemzetközi találkozót, melynek idén magyar roma résztvevői is voltak. Elmondása szerint egyik korábbi álmában nyugati országokban felnövő koreai diákokat látott, akik segítségért kiáltottak. A közösség a program megrendezésével európai és amerikai másodgenerációs koreai diákokat szeretne megszólítani az evangéliummal és a koreai kultúrával. Az eredeti tervet azonban már a második konferencián kibővítették, és számos nemzetközi diákot is bevontak az utazásba.


Love Jesus Love Korea

A maguk között csak diaszpóra-Koreának hívott európai közösségeket általában egy-egy missziós központ körül elhelyezkedve találhatjuk meg országonként, melynek a neve egységesen Koreai Gyülekezet. A külföldön élő családokban felnövekedett gyermekek általában beolvadnak az új országba az iskolarendszernek köszönhetően, és ezzel együtt elvesztik koreai identitásukat. A koreai kultúra mellett, különösen Európában beszámolnak a gyerekek családi vallásosságának elhagyásáról is.

A 1,5 milliós Kwangju városban található gyülekezet egy olyan különleges programot fejlesztett ki, mely a nyugati országokból érkező fiatalokat célozza meg az evangéliummal, és a koreai kultúrával. A konferencia során a fiatalok néhány napot töltenek a fogadó gyülekezetben, ahol a lelki program mellett előadásokat hallgatnak meg a Bibliáról és Koreáról. Ezt követően kettesével egy hosszú hétvégén vesznek részt egy fogadó családnál, ahol bepillantást nyerhetnek egy keresztény család mindennapi életébe. A konferencia további egy hetében a résztvevők bejárják Korea nagyobb városait az északi határtól a déli szigetekig, olyan válogatott programokkal, mint falusi vendéglátás, szöuli városnézés, katonai kiképzés, megagyülekezet látogatás, stb…

A félsziget déli részén található város a hatodik legnagyobb az országban és Csolla tartomány székhelye. A város az 1980-as diákmegmozdulások miatt, mely által megdöntötték az országban a katonai diktatúrát, a demokrácia és a fény városa nevet viseli. Ezzel együtt a koreaiak többsége rossz szemmel nézi a várost annak régmúltja miatt. A régió hosszú évszázadokon keresztül a politikai üldözöttek és bűnelkövetők központi gyűjtőhelye volt. A város lenézett állapotán az sem segített, hogy híres szülötte az a Kim De-dzsong elnök volt, aki az egyetlen koreai Béke-Nobel díjat vehette át a félsziget békés rendezéséért.


Roma program

Az idei évben néhány sárospataki kereszténynek köszönhetően - köztük koreai és magyar testvéreknek egyaránt – két roma vezető is részt vett a konferencián. A mélyszegénységben élő családok közül kikerülő két családapa teljes utazását a helyi misszionáriusok segítségével a Holdfény Gyülekezet vállalta magára. A közösség jövőbeni terve további roma vezetők és fiatalok kijuttatása a konferenciájukra, valamint missziós program létrehozása Sárospatak térségében. Több koreai misszionárius vélekedése szerint a magyarországi roma-nemroma kapcsolatok rendezésében nagy szerepük lehet a koreai közösségeknek a jövőben, mivel ők elfogulatlanul tudnak szolgálni és közvetíteni a vidéki esetlegesen szembenálló csoportok között.

 

Tari Zoltán

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.