Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-26 13:07:00

Mise megyünk

Kínos a férfiaknak templomba járni?

A brit katolikus férfiak nagyobb része távol marad a templomtól – derül ki a Christian Vision for Men keresztény szervezet közelmúltban közzétett vizsgálataiból.

A felmérés eredményeit a leylandi St. Mary-templomban tartott katolikus közösségi találkozón is megvitatták. Az egyházi vezetés aggasztónak találta, hogy a hívek kétharmadát manapság a nők teszik ki, míg a férfiakat egyre nehezebb Isten házába hívni. Stephen Hoyland, a lacasteri Loyota Hall Jezsuita Spirituális Központ munkatársa szerint a férfiak kényelmetlenül érzik magukat attól, hogy a templomi padsorokat javarészt nők töltik meg.

– Ez ördögi kör. Egyre kevesebb a templomba járó férfi, így a megjelentek közt egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a nők. Sok férfi számára viszont kellemetlen érzés a szinte teljesen csak nők által megtöltött templomban részt venni a szertartásokon − magyarázta.

A találkozó résztvevőinek egy része egyszerűen a férfiak és a nők közti természetes különbségben látja az okot. Sokan úgy vélekednek, hogy az imádkozás és a templomba járás amolyan női dolog.


Klub a férfiakért

A leylandi St. Mary-templom vezetősége a jelenség megértéséért és a szemléletváltásért a tettek mezejére lépett: kihasználva az évszázados hagyományokkal bíró brit klubélet sajátosságait, a templom szomszédságában bencés klubot hozott létre, kifejezetten a férfiaknak kínálva a kulináris élvezetek mellett a spirituális táplálékok gyakoribb fogyasztását.

Az ötletgazda Chris Thomas atya, a liverpooli római katolikus egyházmegye Irenaeus projektjének kezdeményezője a valódi spiritualitás elmélyítéséért hozta létre a klubot. Az atya szerint bátorítani kell a férfiakat, hogy belépjenek a templomba. „Ha egy összejövetelt kifejezetten az urak számára hirdetünk meg, arra a férfiak valószínűleg el is fognak jönni. Úgy tapasztalom, hogy a férfiaknak fontos, hogy kényelmesen, egymás közt legyenek; a női túlerő eltántoríthatja őket a részvételtől” − hívta fel a figyelmet az atya.


Keresik önmagukat

Paul Eddy tiszteletes a férfiak részvételi kedvének csökkenését három okra vezeti vissza. „Először is a praktikus okot kell figyelembe vennünk: a férfiak dolgoznak, munkaidő után pedig sportolnak, és a családdal töltik az időt. Ha a lelki hátteret vizsgáljuk, akkor pedig meg kell értenünk, hogy a férfiak rosszul viselik, ha elvesztik az életük feletti irányítást, vagy ha folyamatosan meg kell felelniük mások elvárásainak. Harmadrészt számos olyan dolog történik a templomban, amihez a férfiak egyszerűen nem tudnak kapcsolódni” − fejtette ki álláspontját a tiszteletes.
Chris Thomas szerint „a keresztény közösségen belül is sokan keresik a megfelelő spirituális élményeket. A példaképek változnak, az erkölcsi értékek változnak, a férfiak pedig keresik a helyüket és önmagukat ebben a változó helyzetben.”


Chris Thomas atyával a kocsmában

Az atya szerint az egyháznak alkalmazkodnia kell a modern kor követelményeihez és egy frissebb, nyitottabb módon kell kommunikálnia a férfiakkal ott, ahol ők is otthonosabban érzik magukat. – Havonta egyszer húsz-harminc emberrel találkozom egy kocsmában. Oldott a hangulat, mindenféléről tudunk beszélni egymással.

Mark Slaney, a Bamber Bridge-i metodista egyház papja hasonló sikerről számol be: a férfi hívek körében nagy népszerűségnek örvendenek az egyház által szervezett, úgynevezett snooker estek, ahol szintén sok szó esik a lelki táplálékról is. A modern kor számos kihívás elé állítja az egyházakat. A leylandi bencés klubban szervezett találkozó résztvevői egyetértenek abban, hogy a templom kapui mögül az élet valódi színtereire lépni lehetséges megoldást jelenthet a templomlátogatási kedv felébresztésére és az egyház híveivel való élő kapcsolat ápolására is.



Fülöp Viktória
Forrás: BBC


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.