Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-03 09:00:00

Tartózkodni kell a megtévesztő és kényszerítő eszközöktől

Keresztény hittérítési kódex született

Az öt oldalas magatartási kódexet, amelyet 2005 óta tárgyalnak, az Egyházak Világtanácsa (WCC), egy magas rangú római katolikus prelátus és a Világ Evangéliumi Szövetsége (WEA) tagjai mutatták be Genfben.

 

A kódex készítői arra hívják fel a keresztények figyelmét, hogy végezzenek missziós munkát, de mindig alkalmazkodjanak az adott ország vallási és társadalmi viszonyaihoz, és tiszteletet kell tanúsítani a különböző vallások iránt. Megerősítették, hogy senkit nem szándékoznak erőszakkal megtéríteni, és arra intik a keresztényeket, hogy a missziók során hagyjanak fel a megtévesztő és a kényszerítő eszközökkel. Szerintük ez a magatartás elárulja az evangéliumot és szenvedést okozhat másoknak.


Az erőszakos hittérítés elárulja az evangéliumot

A kódex, amely a Keresztény tanú egy sokféle vallású világban: Ajánlott magatartás címet viseli azért jött létre, mert egyre inkább erősödnek a feszültségek a kisebb keresztény és más vallású közösségekben, elsősorban a muzulmán országokban. Ez sokszor az ott tevékenykedő misszionáriusok miatt robban ki, akik nyílt vagy rejtett módszerekkel próbálják  a nem keresztényeket téríteni. Az esetek miatt a helyi vallási vezetőknél (muszlim, hindu, buddhista) tesznek panaszt a máshitűek, és emiatt sokszor veszik üldözőbe a keresztény térítőket.


Támadások kereszttüzében

Néhány iszlám országban, ha a muszlimok más hitre térnek át halálbüntetést kapnak. Ezekben az országokban főbenjáró bűnnek számít és istenkáromlással vádolják azokat a keresztényeket, akik a vallásukat hirdetik. Az elmúlt években egyre több keresztény templom ellen voltak támadások a térítések miatt főként Pakisztánban, Egyiptomban és Indiában. Sok keresztény hívő halt meg a  konfliktusokban.

Az új kódex szerint, amelyet a genfi székhelyű, számos protestáns és ortodox egyházat egyesítő WCC támogat, a keresztény hitre való térítés a Szentlélek munkája. Ugyanakkor a keresztényeknek szeretettel, együttérzéssel, alázattal kell lenniük más vallások iránt és nem szabad arrogánsnak, lekezelőnek és becsmérlőnek lenniük. Minden esetben tiszteletben kell tartaniuk az emberi méltóságot – áll a kódexben.

A WCC arra kéri a kormányokat, hogy biztosítsák a vallásszabadságot, hiszen sok országban meggátolják a vallási intézmények és személyek szabad vallásgyakorlását, a misszionáriusokat pedig akadályozzák küldetésükben.

 

mi, reuters

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.