Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-02-09 08:00:00

Hiányzik a kegyelem és a megbocsátás

Jézus a Wikipédiában: szerinted ki vagyok?

Noha a Wikipédia bárki által szerkeszthető, a Jézus szócikk esetében változtattak a biztonsági beállításokon – adta hírül a Revelife keresztény amerikai blog.

Ha egy társadalmi kísérlet jellemezné a XXI. század kezdetét, az a Wikipédia lenne, mely a közelmúltban ünnepelte 10. születésnapját. Akár liberális, felvilágosult természete miatt szeretjük - ahogy logikusan gondolkodó emberek együttműködve adnak választ a világ kérdéseire -, akár az a posztmodern elképzelés áll hozzánk közel, hogy az igazság a közösség történeteiben található, a bárki által szerkeszthető enciklopédia könnyen lázba hozza az embert.

A Slate nevű online magazin egy nemrégiben megjelent cikkében áttekinti az angol nyelvű Wikipédia Jézus (Jesus) bejegyzésének történetét: A Wikipédia Jézus szócikkét először 2002. november 6-án hackelték meg, amikor egy névtelen felhasználó a teljes oldalat kicserélte a következő mondatra, melyet az egész lapon ismételgetett: “ez mind csak bla-bla”. Jézus öt percig maradt ebben az állapotban, mire egy másik felhasználó megmentette. A következő újévkor fényképet kapott, ezt három nappal később eltávolították. A hetedik születésnapján már hét fejezetből álló bejegyzéssel rendelkezett: ezek áttekintették tanításait, a különböző felekezetekben és vallásokban betöltött szerepét, és történelmi lábnyomait. Ezen a ponton már gyülekeztek a tanítványok: a wikipédisták közül néhányan Jézus tanításainak és örökségének írnokaiként tűntek fel (akadt köztük olyan, aki naponta hatszor-hétszer szerkesztette az oldalt).

A Slate cikke végig ebben a kedélyes hangnemben folytatódik, a szerző a Wikipédia fejlődését illusztrálja a Jézus szócikk példáján keresztül. Szerepel azonban a cikkben néhány pont, amelyet érdemes alaposabban körüljárni:

● 2000 év múltán a világ még mindig nem képes eldönteni, miként tekintsen Jézusra: a kereszténység “egyik” központi alakja ő, vagy “a” központi figura? A Jews for Jesus (Zsidók Jézusért) nevű szervezethez kössük, vagy soroljuk inkább Bush elnök tanácsadói közé?

● Noha a Wikipédia nyitott és bárki által szerkeszthető enciklopédia, a Wiki-Jézus esetében változtattak a biztonsági beállításokon. A szócikkek többségével ellentétben nem lehet névtelenül szerkeszteni, hogy megóvja az oldalt a vandáloktól. A Wikipédia emberi ésszerűségről és együttműködésről vallott nézeteiben keletkezett repedésekről árulkodna, hogy szükségessé vált a biztonsági beállítások módosítása?

● A cikk utolsó sora mindent elmond: “Mindeközben a vandálok lesben állnak, várva a pillanatot, amikor a biztonsági védelem lekerül a szócikkről”. Anakronizmus lenne azt gondolni, hogy 2000 év elmúltával az emberek még mindig be akarják fogni Jézus száját? Jézus Wikipédia oldalának megrongálása, a tartalom hiteltelenné tétele inkább fájdalmas egyházi élményekben gyökerezhet, vagy egyesek arrogáns önkifejezési kísérleteit tükrözi.

Ebben a helyzetben talán az a legnyugtalanítóbb, hogy a Wikipédia jelenlegi Jézus szócikkéből hiányzik a kegyelem és a megbocsátás. A Slate cikk megjegyzi, hogy a Wiki-Jézus jelenlegi szerkesztései inkább finomítások, nem jelentenek elmozdulást a vandalizmus paradigmától. Sok szó esik Jézusról és asztaltársaságáról, Jézusról és az erkölcsi tanításokról, és a Jézus kontra “történelmi Jézus” kérdésről. Feltűnő, hogy a “kegyelem” vagy a “bűnbocsánat” gondolatait alig említik. Ehelyett az “örök élet” és a “mennybemenetel” ideái járják át a szócikket, melyek természetesen igazak, de értelmetlenné válnak, ha elválasztják őket Jézus áldozatától és megbékítő munkájától.

A Wikipédia, akárcsak az amerikai egyházak nagy többsége, különös aprólékossággal képes elmagyarázni, mit tett Jézus, de úgy tűnik, képtelen a mélyére hatolni annak, hogy miért tette. A Wikipédia az üdvösség teológiáját kínálja ott, ahol Jézus a kereszt teológiáját vezeti be. Ennyit a tömegek által létrehozott igazságról.
Hát ezért nem érdemes a Wikipédiát a szemináriumi dolgozatok forrásaként használni.

Bryan J.
http://www.revelife.com/739504627/jesus-of-wikipedia-who-do-you-say-that-i-am/

Bryan J. írása a Revelife című blogon jelent meg. A Revelife online közösség, amelynek célja, hogy összekösse a különböző hitű és hátterű keresztényeket, és a nem-hívőket. Hittel, kultúrával, társadalmi igazságtalansággal foglalkozik. Alapelve a nyitott párbeszéd: a közösségben bárki részt vehet, aki képes arra, hogy tiszteletben tartsa a sajátjától eltérő véleményeket.

 

 

 

 

 

 

 

Kugler Judit fordítása
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.