Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-20 22:06:00

Hindu türelem: az evangélium hirdetőire halál vár

Indiában a keresztények lefejezését követelik

Keresztény-ellenes erőszak nemrég jelent meg Indiában, elsősorban Gudzsarát és Orisza államokban. Hindu nacionalisták templomok és gyülekezeti épületek felgyújtásával és fizikai erőszakkal „térítik vissza” honfitársaikat.

India 1,2 milliárd lakosának mindössze 2,3 százaléka keresztény. Kétharmaduk római katolikus, míg a protestánsok 18,3 százalékot és a keleti ortodoxok 14,3 százalékot tesznek ki. A protestáns denominációk közül a pünkösdi mozgalom felekezetei (6 millió), a baptista (2,4 millió), az evangélikus (1,3 millió), a Hetednapi Adventista (1,4 millió), az Újapostoli Egyház (1,4 millió), az Indiai Testvérek (1 millió) és a Presbiteriánus (823 ezer) egyházak rendelkeznek jelentősebb bázissal. A kereszténység különösen India alacsonyabb társadalmi rétegeiben terjed.


Hindu türelem: ezek gyilkolnak

A keresztény-hindu együttélés viszonylag békésnek bizonyult Indiában évszázadokon keresztül. A keresztényellenes erőszak nemrég jelent meg a szubkontinensen, elsősorban Gudzsarát és Orisza államokban. Elkövetői hindu nacionalisták. Ez leginkább templomok és gyülekezeti épületek felgyújtásából, keresztények erőszakkal hindu hitre való visszatérítéséből, fizikai erőszakból, Bibliák-égetéséből, apácákkal való erőszakoskodásból, keresztény papok meggyilkolásából, illetve keresztény oktatási intézmények, temetők lerombolásából áll.

Így például Karnátaka államban ez évben 40 keresztényellenes erőszakos cselekményre került sor. November 12–13-án hindu ultranacionalisták két különböző keresztény közösséghez tartozó gyülekezeti tagokat támadtak meg, akik ima-összejövetelen vettek részt. Azzal vádolták őket, hogy erőltetik az áttéréseket.


A rendőrök is erősek

November 12-én hindu aktivisták körülvettek hat keresztényt (két férfi, három nő és egy gyerek) akik egy ima-összejövetelt követően egy buszmegállóban várakoztak. Inzultálni kezdték őket, majd a két férfit ütlegelték. Ezt követően az egész csoportot a Harehally rendőrállomásra kísérték, ahol a rendőrség őrizetbe vette őket. Az Indiai Keresztények Általános Tanácsa közbenjárására a három nőt és a gyereket szabadon engedték. A két férfi továbbra is börtönben van.

Másnap Arkalgudban egy keresztény istentiszteletet támadott meg 10 hindu ultranacionalista. Félbeszakították az imádságot. Bibliákat téptek darabokra. Rövidesen a helyi rendőrség is megérkezett. Letartóztatták a lelkészt és három hithű keresztényt. A helyzetet súlyosbítja, hogy legújabban egy keményvonalas hindu csoport vezetője az indiai alkotmányt kívánja megváltoztatni. Legalizálni szeretné a keresztény evangélisták és más nem hindu vallások támogatóinak meggyilkolását.

Praveen Togadia, a befolyásos Hindu Világtanács titkára elmondta a nyugat-indiai Gudzsarát államban élő támogatóinak ezen a héten, hogy az alkotmányt meg kell változtatni, és engedélyezni kell azt, hogy aki hindu vallásút más hitre áttérít, lefejezhessék.


Irigyelt sikerek

Megjegyzésének hátterében az áll, hogy az amerikai evangélizátor Franklin Graham evangélizációs sorozatot kezdett Dél-Indiában, a közel 7 millió lakosú Haidarábád városában. A rendezvény második estéjén körülbelül 50 ezer személy vett részt a Lal Bahadur stadionban a Hindu Világtanács támogatóinak tiltakozása ellenére. A szervezők elmondták, hogy az evangelizációs kampány ezen a hétvégén is folytatódott szigorú biztonsági őrizettel, és több száz ember döntött Jézus követése mellett.

A hindu nacionalisták állítása szerint a keresztény misszionáriusok pénzzel és más juttatásokkal igyekeznek hindukat áttéríteni. A rendezvény betiltását sürgették. Júliusban, a Janata Párt elnökének, Subramanian Swawy megjegyzése keltett vitát. Javaslata szerint törvényben kellene tiltani a hinduizmusról más vallásra való áttérést. Emberjogi aktivisták a helyzet iránti aggodalmukat fejezték ki, és a kormányzatot a kisebbségek védelmére szólították fel.

 

zdr/Worthy news/Asia News

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.