Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-29 15:20:00

Magukra maradnak az arab keresztények

Imanap Egyiptomért – hazánk hízelgett az elnyomóknak?

Két brit keresztény csoport szombaton imanapot szervez Egyiptomért. Orbán Viktor volt a lázongások előtt az utolsó diplomata, aki az elnyomó ország kegyeit kereste.

A Christian Solidarity Worldwide és a United Action for Egyptian Christians által tartott londoni rendezvényen megemlékeznek üldözött kopt keresztényekről – legutóbb 23 koptot öltek meg és 80 hívő megsérült egy templomban robbantás következtében. Mervyn Thomas, az egyik szervezet vezetője azt várja, hogy világszerte minél több keresztény csatlakozzon az imamozgalomhoz, amelyben a társadalmi igazságtalanság és a feszültség enyhüléséért is könyörögnek.

Csendesebben lázongjanak

Az elmúlt napokban a nagyobb városokban szerte az országban tiltakozások történtek a kormány ellen. A rendőri erők könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tömeg ellen. A tiltakozók kormányzati megszorítások ellen tüntetnek. A különbség egyre nő a gazdagok és a szegények Egyiptomban az utóbbi években. Az autoriter egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak, 30 éve váltja ki a nép felháborodását.

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton pénteken mély aggodalmát fejezte ki, hogy az egyiptomi rendőrség és a biztonsági erők erőszakot alkalmaznak a tüntetők ellen, és felszólította az egyiptomi kormányt, tegyen meg minden tőle telhetőt hogy visszafogja a karhatalmat. Ugyanakkor azt javasolta: „a tiltakozók is tartózkodjanak az erőszaktól, és békésen fejezzék ki magukat.” A többi, forrongó arab ország – többek között Jordánia, Jemen, Algéria és Tunézia – közös problémája a demokrácia hiánya, az emberi alapjogok eltiprása.

A szombati Imanap Egyiptomért rendezvényen jelen lesz Angaelos püspök, Egyesült Királyságban működő kopt egyház vezetője, valamint Raafat Girgis, a világ egyik vezető szakértője az egyiptomi kereszténység témakörében, valamint Ibrahim Habib kopt vezető. Az imáék arab és angol nyelven hangzanak.

Orbán - Arab Liga: fő a gazdaság

Számos elemző szerint Hoszni Mubarak bukásával fog végződni az egyiptomi forrongás. Hazánkat érintő specialitás, hogy az EU képvisletében épp a magyar diplomácia volt az utolsó, amely szinte a lázongás kitörése előtti órákban együttműködéséről biztosította az elnyomó, keresztényüldöző arab rezsimet.

Mint ismeretes, múlt héten vasárnap Orbán Viktor Amr Músza-val, az Arab Liga főtitkárával közölte: a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, majd ismét megerősítette, hogy fő cél az euró megvédése. A kormányfő a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés lehetséges területei között említette például a vasútépítést és a vízgazdálkodást. Az Egyiptomban elhatalmasodott keresztényüldözésről, a koptok elleni atrocitásokról nem esett szó. Tény viszont, hogy utalt az emberi méltóság tiszteletben tartásának fontosságára.
 

forrás: www.christianpost.com


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.