Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-22 19:27:00

120 éve szentelték fel az újjáépített pécsi székesegyházat

Időkapszulát találtak az ősi templom tornyában

Majdnem száz évig épült, időkapszulát találtak benne és híres költő maradványait, zarándokok is látogatják, mi az?

Pécs területén már ókeresztény közösség is működött. Liupram salzburgi érsek 853-ban a mai Pécs területén templomot szentelt. Az egyházmegyét Szent István alapította. De ki alapította a székesegyházat?


Megkoronázták, másnap kitört a tűzvész

A XIII. században élt krónikaíró, Kézai Simon szerint – mint ahogyan az a latin nyelvű krónikájában, a Gesta Hungarorumban olvasható – Péter király volt az alapító. Más adatok szerint az alapítás régebben történt, hiszen a XI. században, egy pécsi templomban, amelyet egyesek székesegyháznak is neveztek, Géza Salamon fejére tette a királyi koronát, másnap éjszaka tűz pusztított a templomban. Jóval később, Szent László királyságának idején kezdték meg az újjáépítést.

Az egyháztörténészek tudni vélik, hogy a székesegyház építése majdnem egy évszázadig tartott. Az újjáépítés közben fejlődött ki a román stílus magyarországi alaptípusa: a háromhajós, kereszthajó nélküli, félköríves apszisokkal záródó bazilika-stílus. A várost 1543-ban elfoglaló török a székesegyház egy részét muzulmán templomként használták, más részét pedig élelmiszer- illetve hadianyagraktárnak. Noha a várost 1686-ban sikerült visszafoglalni, a katolikus hitélet a székesegyházban csak a XVIII. század elején tudott ismét elindulni.

Neoromán stílusban épült újjá, bár eklektikus volt

Három évvel ezelőtt a székesegyház egyik tornyának kereszt alatti gömbjében egy 1886-ból származó időkapszulát, pontosabban egy érmeket és pergament őrző üveghengerre bukkantak. A latin nyelvű iromány részletesen örökítette meg a székesegyház felújítási munkálatait.


Pótolhatalan emlékek vesztek kárba

A székesegyház a XIX. század elején eklektikus képet mutatott, román, gótikus és barokk formajegyekkel. Akkor Pollack Mihály kapott megbízást a homlokzat átalakítására.
Közeledve a honfoglalás ezredéves ünnepségeihez, Dulánszky Nándor püspök 1877-ben megbízta Friedrich von Schmidt osztrák építészt  a székesegyház megújításával, azzal a szándékkal, hogy lehetőség szerint az évszázadok során a templomhoz épített kiegészítéseket lebontva, az Árpád-kori templomot idézzék fel az 1882. június 9-én megkezdődő újjáépítés eredményeképpen.

A neoromán stílusban újjáépült templom háromhajós, kápolnasoros, sík mennyezetű és négy tornyos fel, a belső tér festményei pedig historizáló stílusban készültek, a kápolnában Székely Bertalan és Lotz Károly képei láthatóak. A munkálatok befejeztével, százhúsz évvel ezelőtt, 1891. június 22-én az uralkodó, I. Ferenc József jelenlétében szentelték fel az új épületet.

Azóta sokan úgy gondolják, hogy az újjáépítéssel az egyház és a város nemcsak nyert, hanem veszített is: lebontották a középkori falakat, annak ellenére, hogy közben sikerült feltárni XII. századi faragványokat, a Szent Kereszt-oltárt és részleteikben a XIV-XV. századi falfestményeket. A szakértő vélemények szerint, a magyar művészet fejlődéstörténetének pótolhatatlan emlékei vesztek kárba.


Jannus Pannonius maradványait is az épületben találták

Húsz évvel ezelőtt, 1991-ben a székesegyház renoválásakor megtalálták a humanista költő, Jannus Pannonius pécsi püspök földi maradványait. Az antropológiai vizsgálatok 2008-ban egyértelművé tették, hogy valóban a költő csontjaira bukkantak, melyeket ünnepélyesen újratemettek a székesegyházban, Dulánszky püspök mellé.

Ókeresztény sírkamra Pécs belvárosában

A Pécsre látogató pápa, II. János Pál 1991-ben a székesegyháznak a kisbazilika – basilica minor – címet és rangot adományozta. Mit is jelent ez? A bazilikai titulust – ami persze nem tévesztendő össze a hasonló nevű építészeti stílussal – a kiemelt jelentőségő templomok kaphatják a pápától. A Katolikus Egyházban megkülönböztetik a nagybazilikákat – basilica maior – és a kisbazilikákat. A kisbazilikák kiváltságai között szerepel például a teljes búcsú elnyerésének lehetősége a templom búcsúnapján, egy szabadon választott napon, és további két meghatározott napon. Fel lehet az Apostoli Szentszéket jelképező 2 kulcsot tüntetni a templom zászlaján, pecsétjén, felszerelési tárgyain. A templom plébánosa vörös szegélyű, fekete színű vállgallért – mozzettát – viselhet, piros gombokkal és vörös fonallal kivarrt gomblyukakkal, Crédó-t – Hiszekegyet, Hitvallást – mondhatnak a templomban olyan hétköznapi szentmisén, amelyen zarándokcsoport vesz részt, vagy általában népes hivő közösség van jelen. Ugyanakkor a templomban rendszeres igehirdetésnek és gyóntatásnak kell lennie, énekkarnak kell működnie, és meghatározott napokon latin nyelvű szentmisét kell mondani.


Simon F. Nándor

 

Kapcsolódó:

A volt pécsi püspök: médiaháború folyik ellenem

Új pécsi püspököt nevezett ki a pápa

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.