Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-03-17 18:09:00

További segítségnyújtást terveznek

Helyszíni riport: a japán és a külföldi média nem ugyanazt mondja

Nem úgy tűnik, mintha bárki is uralná a helyzetet, de a lakosság körében nincs pánik. A Magyar Református Egyház Szeretetszolgálatának munkatársai a katasztrófa sújtotta Japánban jártak.

„Nagyon bizonytalan a helyzet, minden külföldi szeretne kiutazni, óriási a tumultus a reptereken, és egyre több légitársaság törli a járatait” mondta el Osgyán Dániel a MRE Szeretetszolgálatának ügyvezető igazgatója arról, hogy miért érkeztek vissza a tervezettnél korábban Magyarországra a szolgálat munkatársai. A Magyar Református Szeretetszolgálat Tokióban három milllió forint értékű adományt adott át a a Japán Református Egyház képviselőinek. A japán Church of Christ munkatársai osztják el a segélyt (ami elsősorban alapélelmiszerekből és ivóvízből áll), ők juttatják el a Sendai-tól 20 kilométerre fekvő, igencsak rászoruló régióba az adományokat.

„A japánok nagyon fegyelmezetten kezelik a helyzetet. Amit mi itthon pániknak tudnánk elképzelni, annak nyoma sincs a tokiói utcákon. Minden működik, mindenki teszi a dolgát. Ami feltűnő, hogy az emberek az utcán is folyamatosan figyelik a híreket és tévéadásokat a mobiltelefonjukon”, mondta el kérdésünkre a tokiói helyzetről Osgyán Dániel.

„Akikkel beszéltünk azokban a legnagyobb feszültséget a hírközlés kettőssége okozza. Az otthoni, Japán médiumok azt kommunikálják befelé és kifelé is, hogy minden rendben, kézben tartják a dolgokat, nyugalom van. Ezzel szemben a külföldi tudósítások sokkal rémisztőbbnek, veszélyesebbnek láttatják a kialakult állapotokat. Ezt a helyi lakosok nem tudják hova tenni”, számolt be tapasztalatairól a segítő.

„Nekem nem az jött le, hogy uralják a helyzetet”, mondta el az Fukusimai atomerőművel kapcsolatos személyes benyomásait Osgyán. Elmondása szerint a hivatalos médiumok is elismerték, hogy „egyértelműen igen magas a veszélyes anyagok koncentrációja a térségben”, arról nem is beszélve, hogy az erőművet láthatólag „úgy oltják, mint egy lángoló szénakazlat”.

A Szeretetszolgálat elsődleges tevékenységi területének a Kárpát-medencét tekinti, az egyetemes magyar, nemzeti határokon átívelő református felelősségvállalás jegyében. A szolgálat fejlődésének köszönhetően azonban mára már a világ több pontján is végeznek segélyezési és fejlesztési munkákat. „A Szeretetszolgálat munkája küldetés, mellyel megpróbáljuk azt a többletet felkínálni, amit csak a Krisztusban hívő, őt követni kész emberek képesek” - írja a MRE Szeretetszolgálat honlapja. A szeretetszolgálat további segítségnyújtást tervez Japánban.
 

Bibliai motiváció
„Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám… A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.” Mt. 25. 31-46
A MRE Szeretetszolgálata továbbra is várja az adományokat.
www.jobbadni.hu


KV

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.