Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-25 14:30:00

A jelenség valódiságáról még mindig éles a vita a tudósok között

Hamis stigmákat viselt Pio atya?

Egy újonnan megjelent könyv nem kevesebb állít, mint azt, hogy Pio atya stigmái nem voltak valódiak, azokat saját magának okozta.

Pio atya, az olaszországi szent karbolsavval okozta magának az elhíresült stigmákat – állítja könyvében Sergio Luzzato professzor. A stigmák – amelyeket Krisztus a kezén és a lábán viselt – az atyát a szentek közé emelték.


Csaló volt?

A The Sun című brit napilap szerint a díjnyertes, Pio atya: Csodák és politika a világi érában címet viselő könyvben az áll, hogy Pio atya a gyógyszerésze tanácsára öntötte le a kezeit és lábait savval, hogy a sebek stigmáknak tűnjenek. Tény azonban, hogy Pio atya sebei élete végéig véreztek és édes illatot árasztottak. Az is igaz, hogy sokan kételkedtek Pio stigmáiban, a mendemondák szerint nem tartotta magát a cölibátushoz, képmutatónak tartották.


Mi az igazság? Fotó innen

A The Telegraph szintén brit lap szerint Pio atya népszerű szentnek számít Olaszországban, és egy 2007-es felmérés szerint többen imádkoztak hozzá, mint Jézushoz vagy Szűz Máriához. Luzzato ennél is tovább megy: állítása szerint a Vatikán a tömeghisztériának engedve avatta szentté Pio atyát. Az író egy korábbi könyvében, a Másik Krisztus: Pio atya és a 19. századi Olaszország címűben leírja, hogy a Vatikán archívumában a mostanihoz hasonló állításokat tartalmazó dokumentumokra bukkant, de egy katolikus szervezet 2007-ben hevesen tagadta a Luzzato által talált bizonyítékok hitelességét.

A Francesco Forgione néven, szegény családba született Pio atyát II. János Pál pápa avatta szentté 2002-ben, de az atya sebeiben két korábbi pápa már kételkedett. A Vatikán állítólag akkor győzödött meg végérvényesen az atya szent mivoltáról, amikor halálakor az orvosok nem találtak vért a testében (állítólag a stigmás vérzése miatt napi negyed liter vért vesztett) és halálakor a sebek nyomtalanul eltűntek Pio atya testéről.

A Smithsonian Magazin szerint az első dokumentált stigmákat Assisi Szent Ferenc szenvedte el 1224-ben. Azóta több száz ilyen esetet jelentettek, de a jelenség valódiságáról még mindig éles vita folyik a tudósok és a kutatók között.


– mi (forrás: huffingtonpost.com)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.