Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-03 16:30:00

Kiálltak a szabad vallásgyakorlás mellett

Garanciát akar a katolikus püspöki kar az államtól

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) állásfoglalása szerint kiemelten fontos, hogy a készülő új egyházügyi törvényben legyenek meg a garanciák a szabad vallásgyakorlásra.

A püspöki konferencia úgy véli, hogy ennek elengedhetetlen feltétele az egyházak autonómiájának tiszteletben tartása, az állam és az egyház különválasztásának elve alapján - mondta Mohos Gábor, a testület titkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

A MKPK szerdán véget ért, kétnapos rendes ülésének döntéseit ismertetve a testület titkára beszámolt arról: a püspöki konferencia hamarosan kampányt indít annak érdekében, hogy az októberi népszámláláson mindenki vállalja fel vallási hovatartozását és erről nyilatkozzon a népszámlálási kérdőíveken is. Arra kérik továbbá a katolikus híveket, hogy kérdezőbiztosként minél többen vegyenek részt a népszámlálásban.


Szentségimádás a papokért

A testület döntött arról is, hogy XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulóján, június 29-én Magyarország valamennyi egyházmegyéjében is 60 órányi szentségimádást ajánlanak fel a papi hivatásokért. Az MKPK titkára elmondta, hogy júniusban több mint 30 papot szentelnek fel országszerte. Magyarországon évente 40-45 papot szenteltek fel az elmúlt esztendőkben - tette hozzá.

A püspöki konferencia az ülésen megerősítette, hogy fontosnak tartja a külföldön, szórványban élő magyarok anyanyelvi lelkipásztori ellátását. Az MKPK ezért - lehetőségeihez mérten - továbbra is küld papokat a határon túl élő nagyobb magyar közösségekhez. Mohos Gábor elmondta azt is, hogy idén október 3. és 9. között tartják a magyar katolikus kultúra napjai rendezvénysorozatát.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.