Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-11-15 06:01:00

Bűnbánat az evangelizációs világkongresszuson

Fokváros: az egyház beismeri mulasztásait

A keresztények háromnegyede a déli féltekén él. Az AIDS, a szegénység, a drog, az emberkereskedelem és rabszolgaság humanitárius kihívást jelent a hívőknek – hangzott el a protestáns világkongesszuson.

"Az egyház globális kérdésekkel néz szembe, ezért olyan beszélgetésekre van szükség, melyek átfogó megoldásokat adnak a globalizációs problémákra” –  fogalmazott  a dél-afrikai Fokvárosban megrendezett III. Lausanne-i Evangelizációs Világkongresszuson Doug Birdsall, a Lausanne Szövetség elnöke.

A Lausanne Mozgalom az Evangéliumi Világszövetséggel karöltve hívta össze a III. Lausanne-i Világkongresszust, amelyre a világon élő 420 millió evangéliumi keresztény képviseletében 197 országból, több mint 4200 egyházi és missziós vezető találkozott a dél-afrikai Fokvárosban  októberben. Magyarországról 15 főt láttak vendégül a szervezők. A meghívottak többsége a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) különböző felekezetű vezetői és tagjai voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elhangzott: az egyház földrajzilag hatalmas elmozdulást élt át az elmúlt száz esztendőben, így ma a keresztények háromnegyed része földünk déli és délkeleti régióiban él. Ez a változás kulturális kihívásokat is magában hordoz. Ezt felismerve rendezték meg a III. Lausanne-i Világkongresszust Afrika legdélebbi fekvésű metropoliszában, Fokvárosban.

Erkölcstelen módszerrel tilos téríteni – hangzott el a Lausanne-i kongresszuson. A misszionáriusok nem alkalmazhatnak lelki nyomást, és anyagi előnyökkel sem kecsegtethetik azokat, akik hajlandóságot mutatnak a keresztény vallás felvételére. A magatartási kódexet a legnagyobb keresztény egyházak a jövő évre tervezik kibocsátani. „Csak ha pontosan kijelöljük a térítés határait, csak akkor tudunk a missziós munka rossz hírén javítani” – jelentette ki Peter Beyerhaus német missziológus, a Tübingeni Egyetem professzora a kongresszuson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grész Gábor, a küldöttség egyik magyar tagja a mindennapi.hu-nak küldött nyilatkozatában rámutatott: a kongresszus fórumot teremtett arra is, hogy az egyház beismerje mulasztásait, felismerje felelősségét és lehetőségeit, megújítsa hitét és elkötelezettségét.
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.