Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-08-13 09:00:00

Drámai vallásvesztés az Egyesült Államokban élő spanyolajkúak körében

Egyre többen kérdőjelezik meg a Biblia hitelességét

A legújabb közvélemény–kutatás szerint a híresen vallásos spanyolajkúak elfordulnak a hagyományos egyházaktól.

George Barna, a közvélemény-kutatást végző szakember szerint az Egyesült Államokban élő spanyolajkúak látványosan elfordulnak a hagyományosan szervezett vallásuktól. A kutatás megállapítja, hogy 1991 óta, 20 éve ez az egyetlen etnikai csoport, amelynél a leglátványosabb az elutasító magatartás a vallással szemben.


Tömeges elfordulás

A kutatók megállapították, hogy a templombajárás 21 százalékkal csökkent (54 százalékról 33-ra), a felnőttek vasárnapi iskolába járása pedig 28 százalékról 9-re zuhant vissza. A tanulmány szerzői az összesített adatokból azt is megállapították, hogy kevesebben veszik a kezükbe a Bibliát, az eddigi 55 százalék helyett 30 százalék forgatja a Szentírást. A vizsgálat a teljes spanyolajkú lakosságot vette alapul.

Az 1991-ben mért adatok óta jóval kevesebben látogatnak templomba, a felnőttek mindössze 20 százaléka jár szentmisére a húsz évvel ezelőtti 40 százalékhoz képest. Egyedül a vallási önkéntesség nem mutat jelentős különbséget, bár tény, hogy ez is csökkent: míg 1991-ben az emberek 22 százaléka, 2011-ben csupán 13 százaléka vett részt valamilyen templomi önkéntes munkában.

Húsz éve a spanyolajkú felnőttek kétharmada (66 százalék) állította, hogy a hit rendkívül fontos számukra. Mára már csak 51 százalékuk tartja ezt a nézetet. A hagyományos katolikus nézetek kevésbé gyakoriak manapság a spanyolajkúak körében. Húsz éve tízből kilenc ember (a spanyolajkú lakosság 88 százaléka) vallotta magát ortodoxnak, manapság tíz emberből hatan mondják ugyanezt.

A Biblia tanításának elfogadását illetően drasztikus visszaesés figyelhető meg: 1991-ben a spanyol ajkú felnőttek 62 százaléka hitt a Biblia tanításaiban, mára ez 32 százalékra mérséklődött.

Az igehirdetést illetően húsz éve a spanyoloknak majdnem a fele (48 százalékuk) hitte, hogy személyes felelőssége terjeszteni vallási meggyőződését, ma tízből mindössze két ember (a teljes spanyolajkú lakosság 18 százaléka) van ezen az állásponton.

 

–mi, (forrás:Hispanically Speaking News)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.