Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-15 07:45:00

A Calvary Chapel magyar ága beadta a regisztrációs kérelmét

Egyháznak regisztrálnak, de kik azok a golgotások?

A Golgota Keresztény Gyülekezet a napokban nyújtotta be elismerési kérelmét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz. A több tízezres Calvary Chapel magyarországi ága hajléktalanmissziójáról híres.

Beadta regisztrációs kérelmüket a közigazgatási minisztériumhoz a több ezer fős Golgota Egyház. A tagnyilvántartást nem vezető felekezetnek tíz nap alatt 1524 állandó magyarországi lakcímmel rendelkező felnőtt aláírását sikerült összegyűjtenie, ezzel meghaladták a törvény által előírt ezer főt. A felekezet vezetőitől megtudtuk: többek között a baptista egyház, több református egyházközség, fegyintézet, számos általános és középiskola, valamint több gyermekvédelemmel és gyerekekkel foglalkozó alapítvány és állami szervezet köszönte meg írásban a Gyülekezet eddigi magyarországi szolgálatát.

A Golgota Keresztyén Gyülekezet (Calvary Chapel) működésének kezdetei az 1960-as évek közepéig nyúlnak vissza. Dél-Kaliforniában egy bezárásra ítélt, 25 tagú gyülekezet pásztorálását Chuck Smith evangéliumi lelkész vette át. Az általa elindított közösséghálózat Jézus-mozgalom néven vált ismertté később, a kezdetekben hippik és más, alternatív kultúrához csapódó fiatalok csatlakoztak tömegesen. A Calvary Chapel egy felekezeti határokat átlépő ébredés gyümölcsének tekinthető.

A felekezetnek nincs saját teológiai tanítása, istentiszteleteiken a Biblia verseit egyfajta induktív módszer segítségével magyarázzák végig. Alapvető tanításuk evangéliumi protestáns jellegű, és lényegében valahol a fundamentalizmus és a pünkösdizmus között található. A hagyományos protestáns tanításokon kívül a felnőtt korban történő bemerítkezést gyakorolják.

A felekezet Magyarországon 1990-ben jelent meg, ekkor érkezett Brian Brodersen amerikai lelkész missziós útra Jugoszláviába, illetve Magyarországra. Az evangelizációs csoporthoz egy magyar lelkész is csatlakozott, aki látva az amerikaiak élő hitét, Calvary Chapel gyülekezetből hívott szolgálókat Bajára. Brian lelkész Greg Opeant a kaliforniai Redlandsban működő Calvary Chapel ifjúsági pásztorát kérte fel, hogy legyen segítségére. Opean az Ausztriában vízvezeték szerelőként tevékenykedő Rod Thompsonnal érkezett Magyarországra. Munkájuk gyümölcseként 1991 tavaszán egy kis csoport jött létre, ezt követően az ország más területén is gyülekezeteik alakultak. Magyarországon 1994-ben jegyezték be őket Golgota Keresztény Gyülekezet néven. Jelenleg 25 közösségük működik Magyarországon, a felekezet tagja a Magyar Evangéliumi Szövetségnek.

A mindössze néhány ezer fős tagsággal rendelkező felekezet aktív társadalmi és evangelizációs tevékenységet folytat. Felekezetközi gondolkodás jellemzi munkásságukat. A 2002-ben megalakult Golgota Gospel Kórusukban 130 fő énekel, amely a „hagyományos” koncertjeit Budapesten húsvétkor és karácsonykor tartja. Magyarország városaiban és külföldön egyaránt adnak evangelizációs koncerteket.

Említhetést érdemel a hajléktalan-szolgálatuk, amely 2007. január 1-től működteti a napi 80-100 főt ellátó Hajléktalanok Nappali Melegedőjét. A gyülekezet tagjai ezen kívül szolgálatot végeznek a fővárosi prostituláltak felé, illetve támogatják Kiáltás az Életért Egyesület tevékenységét. Utóbbi az abortusz elleni küzdelmet tekinti fő tevékenységi területének. A felekezet legfontosabb intézménye az államilag akkreditált Vajta központú, de nemzetközi karakterű Golgota Teológiai Főiskola. Az egyház ezen kívül nem régen indította el az internetes rádiós szolgálatát Golgota Rádió néven.

 

zdr

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.